Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 30.05.2019. 16:30

Vremenske nepogode utiču na prinos useva u Americi: Analitičari predviđaju manji izvoz

Nepovoljni vremenski uslovi utiču na useve u Americi, gde setva pšenice zaostaje, a očekuje se da će biti smanjen i izvoz kukuruza i soje. Rumunija beleži rast u izvozu kukuruza, za 29 odsto, a Kazahstan je od septembra do marta ove godine isporučio u inostranstvo 13 odsto više pšenice nego prošle godine.

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 134
  • 5
  • 0

Ukupno 84 odsto pšenice je posejano do 26. maja u državama koje je proizvode u SAD-u. U odnosu na prošlu nedelju to je povećanje za 70 odsto, saopštilo je američko Ministarstvo poljoprivrede.

Međutim, ukupan napredak setve pšenice zaostaje za 89% u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci USDA objavljeni u utorak.

Setva pšenice obično počinje od sredine aprila do maja, dok se žetva obavlja od sredine avgusta do septembra. Žetva ozime pšenice počinje od sredine maja i traje do jula, prenosi UkrAgroConsult.

Zbog kiše žetva pšenice u Oklahomi još nije počela 

Poljoprivrednici su u poljima kukuruza i soje imali poteškoća zbog nepovoljnih vremenskih uslova koji vladaju na Srednjem zapadu, gde su teške oluje narušile tempo setve. Analitičari očekuju da će vremenske neprilike uticati na ukupnu površinu kukuruza i prinos useva, i na kraju smanjiti američki izvoz.

U određenoj meri, problemi s padavinama su se takođe preneli na useve pšenice. Oklahoma, jedna od ključnih država koja proizvodi ozimu pšenicu, takođe ima poteškoća, navodi se u izveštaju Državnog univerziteta Kanzas. Žetva pšenice u Oklahomi je trebala početi, ali region je nedavno zahvatila kiša.

Rumunija u odnosu na prošlu godinu izvezla za 29 odsto više kukuruza 

Prema podacima iz luke, Rumunija je u aprilu 2019. godine izvezla 192,76 hiljadu metričkih tona (KMT) kukuruza, što je za 29 odsto više nego u istom mesecu 2018. godine, prenosi UkrAgroConsult. Ključni kupci bili su Turska, Liban, Španija i Egipat.

Od septembra prošle do aprila ove godine Rumunija je preko luka prevezla 3274 KMT kukuruza, što je za 18% više nego u istom periodu prošle godine. U poređenju sa istim periodom izvoz je veći za 56%.

Ove sezone 55% izvoza kukuruza pripada zemljama izvan EU, kao što su Liban, Iran, Egipat, Turska, dok je u 2017/18. njihov udeo iznosio 33%.

U Kazahstanu će se površina pšenice smanjiti za 1,8 odsto

Izvoz pšenice iz zemlje je počeo da se usporava, ali su još uvek veći nego prošle godine, kažu analitičari UkrAgroConsult-a.

Kazahstan je od septembra do marta ove godine isporučio u inostranstvo oko 3,7 MMT (miliona metričkih tona) pšenice (13% više u odnosu na prethodnu godinu).

Sadnja prolećnih žitarica je već upola završena, napredak je za 43% u odnosu na prošlu godinu. U isto vreme, prema Agencijskom ministarstvu Kazahstana, površina pšenice će se smanjiti za dodatnih 1,8% u 2019. godini, na 11,2 miliona hektara. UkrAgroConsult predviđa da će pšenica u Kazahstanu 2019. godine biti na nešto nižem nivou u odnosu na godinu ranije.

Kina beleži veći uvoz soje iz Sjedinjenih Država i Brazila 

Kineski uvoz soje iz Sjedinjenih Država porastao je u aprilu, zahvaljujući ranijem ublažavanju trgovinskih napetosti sa Vašingtonom, dok je uvoz iz Brazila porastao nakon što su kupci vratili svoje narudžbe iz marta kako bi imali koristi od smanjenja poreza na poljoprivredne proizvode.

Kina, vodeći svetski kupac soje, donela je 1,75 miliona tona uljarica iz Sjedinjenih Država, što je za 15,9% više u odnosu na 1,51 miliona tona u martu, prema podacima Generalne uprave carina. Kina je u aprilu kupila 5,79 miliona tona soje iz Brazila, što je više nego udvostručilo 2,79 miliona tona u martu. Kineski uvoz soje u ovom mesecu je dostigao 7,64 miliona tona, što je za 11% više nego u martu, pošto su kupci planirali da iskoriste smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) na poljoprivredne proizvode od 1. aprila.

U Kini je epidemija afričke svinjske kuge smanjila domaću potražnju za hranom za životinje.

Ukrajina beleži rekord u izvozu soje 

Aprilski izvoz soje iz Ukrajine iznosio je 41,7 KMT, što je rekord za maj mesec. Zemlja je izvezla rekordnih 207,2 KMT od jula prošle godine do aprila ove i to 65% više nego godinu dana ranije, izveštava UkrAgroConsult.

EU ostaje najveći uvoznik sa tržišnim učešćem od 37%. To je povećalo kupovinu za 49% u odnosu na prošlu godinu.

Ukrajina je izvozila sojino ulje po prvi put u Ruandu, Južnu Afriku i nastavila sa isporukama u zemlje kao što su Alžir, Mauricijus, Nepal, Tanzanija, Tunis, Estonija i Holandija.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz pšenice Uvoz pšenice Izvoz soje Uvoz soje Izvoz kukuruza Uvoz kukuruza Amerika Rumunija Kazahstan Kina Brazil


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!