Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Precizna poljoprivreda
  • 12.04.2017. 08:00

Vremenski senzori - pomoć u setvi i žetvi

Lokalizovani podaci o vremenu mogu da daju poljoprivrednicima bolji uvid u uslove na terenu. Vremenski senzori mogu da detektuju i snimaju brzinu vetra, vlažnost vazduha, padavine i temperaturu.

Foto: sasint / pixabay
  • 792
  • 36
  • 0

Lokalizovani podaci o vremenu mogu da daju poljoprivrednicima bolji uvid u njihove uslove na terenu. Kada useve i zasade pogodi suša ili kiša, poljoprivrednici moraju da se prilagode uslovima i da planiraju u skladu s tim u stvarnom vremenu. Precizna poljoprivreda daje važan uvid u useve s podacima koji mogu da pomognu poljoprivrednicima u setvi i žetvi.

Na terenu, vremenski senzori mogu da detektuju i snimaju vitalne informacije o vremenu, kao što su brzina vetra, vlažnost vazduha, padavine i temperaturu. Sprovođenje tih senzora na strateška mesta omogućuje bolji uvid u specifične vremenske uslove koji deluju na useve.

Specifična područja u kojima vremenski senzori i precizna poljoprivreda mogu da naprave razliku za poljoprivrednike:

  • povećanje prinosa - dobijanje najviše iz svakog useva je cilj svakog poljoprivrednika, a vremenski podaci mogu bolje da informišu poljoprivrednika u toku vegetacije. Istorijski i real-time podaci o vremenu mogu pomoći da se odredi idealna poljoprivredna površinu za određeni usev;
  • vreme žetve - izbor pravog vremena za žetvu je prava nauka, a podaci iz vremenskih senzora mogu da pomognu poljoprivrednicima kako bi znali kada je idealno vreme za žetvu. Trend trenutnog vremena, sezonske prognoze pruža uvid u spremnost useva za žetvu i omogućuje efikasnije raspoređivanje mehanizacije i ljudi;
  • plan transporta - poljoprivrednici svoje finalne proizvode trebalo bi što brže i efikasnije da plasiraju na tržište u koordinaciji s transportnim kompanijama, jer vreme je sve. Trenutno vreme, trend vremenske prognoze su ključni podaci za povećanje efikasnosti, izbegavanje kašnjenja i isporuke najsvježijeg proizvoda na rafove trgovina.

Poljoprivredna je u konstantnom skladu s majkom prirodom. Prilagođavanje na dnevnoj bazi moraju da budu odrađena što efikasnije kako bi se osigurao što bolji plasman proizvoda na tržištu.

Foto: sasint / pixabay


Izvori

Weather Business


Autor

Frano Šašvari

Više [+]

Frano je glavni programer Agrokluba. Ima 27 godina i studirao je na odseku za informatiku na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku. Najviše se bavi kodiranjem i programiranjem, ali zna da napiše i poneki članak. Ukoliko sa stranicom imate problema, znate koga ćete okriviti :)