Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 26.05.2023. 15:00

Vrhunac izvoza iz Ukrajine u EU, suspenzije na carine produžene, sa jednim nisu zadovoljni

U Ukrajini proizvaju Evropsku uniju za dvostruke standarde kada je reč o uvozu njihovih poljoprivrednih proizvoda.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 98
  • 14
  • 0

Izvoz iz Ukrajine u Evropsku uniju dosegao je vrhunac u martu ove godine, a iznosi 1,7 odsto, navodi Eurostat. Trgovina EU-a s Ukrajinom snažno je pogođena od početka ruske invazije. Između februara i marta 2022. došlo je do značajnog poremećaja, što je rezultiralo oštrim padom udela te zemlje u uvozu i izvozu EU-a (-39 odsto odnosno -55 odsto). 

U decembru 2022. njen udeo u izvozu izvan EU-a premašio je brojke iz prethodne godine i, nakon pada u prvim mesecima 2023., kulminirao je vrhuncem u martu. 

U međuvremenu, udeo u uvozu izvan EU-a neznatno je pao u januaru 2023. u poređenju sa januare 2021. (0,9 odsto naspram 1,0 odsto), dok je ostao isti u februaru i martu 2023. u poređenju s predratnim nivoima (1,0%). 

Povećanje za pet proizvoda

Analiza trgovine obuhvatila je šest ključnih proizvoda, odabranih zbog njihovog značaja u ukupnom uvozu izvan EU-a. Povećanje u prvom kvartalu 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. je zabeleženo za njih pet.

Najznačajniji porast odnosi se na sojino ulje, koje je poraslo za 19,2 postotna boda (51,6 odsto u prvom tromesečju 2023. u poređenju sa 32,4 odsto u prvom tromesečju 2022.). Ostala značajna povećanja bila su za semenke uljane repice (+11,9 %), suncokretovo ulje (+10,5), drvo (+2,9%) te kukuruz (+0,65%).

I dalje bez ograničenja i carina

Kako navode u Eurostatu, ovakvo povećanje bi moglo biti posledica uredbe EU-a koja je stupila na snagu 4. juna 2022., a reč je o otvorenoj trgovini s Ukrajinom, bez ograničenja i carina. Ona traje do 5. juna ove godine, a Evropsko veće je donelo odluku o produžetku za još godinu dana.  

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je u video obraćanju na ovom potezu i obećao da će raditi na ispunjavanju standarda Unije potrebnih za osiguranje članstva u bloku od 27 zemalja. 

Prozivaju EU za dvostruke standarde 

Ali, u njihovom Ministarstvu spoljnih poslova Evropsku uniju prozivaju zbog dvostrukih standarda. Smatraju da treba ukinuti restriktivne mere koje je Komisija uvela 2. maja za četiri proizvoda, a pod pritiskom Mađarske, Bugarske, Rumunije, Poljske i Slovačke. Reč je o pšenici, kukuruzu, uljanoj repici i suncokretu. Kažu kako su te mere štetne, neopravdane, slabe njihovu privredu te ne odgovaraju duhu bliskog partnerstva. 

Očekuju da ova ograničenja koja su na snazi do 5. juna ove godine neće produžiti te biti poništena, stoji u njihovu saopštenju. 

"U protivnom ćemo nastavak trgovinskih ograničenja smatrati primerom dvostrukih standarda, koji će samo potkopati solidarnost s Ukrajinom i pokazati nesposobnost institucija da primenjuju norme temeljnih ugovora EU-a i Sporazuma o pridruživanju", poručuju i dodaju kako će pozvati države članice koje stoje iza pokušaja proširenja ograničenja da se suzdrže od takvog koraka. 


Tagovi

Uvoz iz Ukrajine Trgovina s Ukrajinom Dvostruki standardi Solidarnost s Ukrajinom Suspenzija carina EU trgovina


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kao prvo molim Bosance da se ne sprdaju mojim bamijama 🤣🤣 Još uvijek berem krastavce posađene u 5. mj., a možda i novi dostignu ;) Ima i mahuna, tikvica, paradajza, bit će daikona, cikle, nadam se i kasnojesenske mahune i grašak. Još da u... Više [+]