Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 24.02.2023. 17:00
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Zrenjanin

Vršac i Zrenjanin nisu efikasno sprovodili postupke davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta

U postupku revizije utvrđeno je da oba grada ne poštuju rokove za donošenje godišnjeg programa i raspisivanje javnih poziva i oglasa za javna nadmetanja, kao i da se ugovori zaključuju i nakon početka agroekonomske godine.

Foto: Depositphoto/@ pavlo.baliukh@gmail.com
  • 261
  • 62
  • 0

Državna revizorska institucija (DRI) preporučila je Gradu Zrenjaninu da bliže uredi procedure u vezi sa davanjem u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta, saznaje Zrenjaninski.com. DRI je u izveštaju o reviziji, navela da Zrenjanin treba da preduzme neophodne aktivnosti kako bi se godišnji programi i postupak davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta sprovodili blagovremeno. Takođe, ovdašnjoj lokalnoj samoupravi je preporučeno da preduzme mere u slučajevima nezakonitog korišćenja utrina i pašnjaka vraćenih selima.

"Gradovi Vršac i Zrenjanin nisu efikasno sprovodili postupke davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Između ostalog, nisu bliže uredili procedure, podelu odgovornosti i rokove u vezi sa izradom godišnjeg programa, postupkom izdavanja u zakup i pripremanjem izveštaja koje su u obavezi da dostavljaju Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede", navela je Državna revizorska institucija i dodala da je u postupku revizije utvrđeno da oba grada ne poštuju rokove za donošenje godišnjeg programa i raspisivanje javnih poziva i oglasa za javna nadmetanja, kao i da se ugovori zaključuju i nakon početka agroekonomske godine.

Navode takođe da Grad Zrenjanin nije poštovao rokove za dostavljanje izveštaja Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ranije smo pisali da je Vršac apsolutni lider u postupku komasacije poljoprivrednog zemljišta u Srbiji i da je u poslednje tri godine na taj način ova lokalna samouprava uredila 15.117 hektara i to u tri katastarske opštine - Uljma, Vlajkovac i Izbište. Član Gradskog veća za poljoprivredu Slobodan Jovanov, predočio je da je prosečna veličina parcela bila 0,47 hektara, a da je posle komasacije, uvećana za čak pet puta i iznosi 2,35 hektara. Ukupan broj parcela smanjen je sa 19.000 na 6.500, a u procesu komasacije učestvovalo je 5.500 ljudi.

Šta je još DRI utvrdila?

Kako se ističe u ovom dokumentu, Vršac i Zrenjanin nisu blagovremeno donosili godišnje programe. To je dovelo do kašnjenja u pokretanju i sprovođenju postupaka davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, kao i u ostvarivanju prihoda od zakupa. Grad Zrenjanin je svake godine donosio godišnji program sa značajnim kašnjenjem.

"Preporučujemo gradovima Vršac i Zrenjanin da, u saradnji sa Upravom za poljoprivredno zemljište, preduzmu neophodne aktivnosti kako bi obezbedili da se donošenje godišnjih programa i postupak davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini sprovode blagovremeno", dodaje se u izveštaju.

Zrenjanin, takođe, nije u zakonom propisanim rokovima ministarstvu dostavljao izveštaje o uplati sredstava ostvarenih od davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i izveštaje o korišćenju sredstava za realizaciju godišnjeg programa, za period od 2018. do 2021. godine. Primera radi, izveštaj o utrošku sredstava od zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za 2018. Grad Zrenjanin je dostavio ministarstvu tek 13. septembra prošle godine.


Tagovi

Državna revizorska institucija Slobodan Jovanov Grad Zrenjanin Grad Vršac


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D