Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komasacija zemljišta
  • 11.01.2021. 12:00

Vršac: Komasacijom uredili preko 15.000 ha oranica

Ukrupnjavanje poseda, koje paorima donosi ogromne uštede prilikom obrade zemlje, Vrščani su već obavili na više od pola obradivih površina na svojoj teritoriji.

Foto: Bigstock/Alexpunker
  • 256
  • 31
  • 0

Grad Vršac apsolutni je lider u postupku komasacije poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, o čemu najbolje govore podaci da je samo u poslednje tri godine ova lokalna samouprava je na taj način uredila 15.117 hektara i to u tri katastarske opštine - Uljma, Vlajkovac i Izbište, pišu Večernje novosti.

Slobodan Jovanov, član Gradskog veća za poljoprivredu, predočio je da je prosečna veličina parcela bila 0,47 hektara, a da je sada, posle komasacije, uvećana za čak pet puta i iznosi 2,35 hektara. Ukupan broj parcela smanjen je sa 19.000 na 6.500, a u procesu komasacije učestvovalo je 5.500 ljudi.

Vrščani su ovaj zahtevan posao započeli još 2008. godine. Ukrupnjavanje poseda, koje paorima donosi ogromne uštede prilikom obrade zemlje, već su obavili na više od pola obradivih površina na svojoj teritoriji - od ukupno 65.000 hektara oranica komasacija je završena na 34.500 hektara.

Pristup komasaciji uz pomoć novih tehnologija

Kako je pojašnjeno na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište, u decembru 2019. godine formirana je radna grupa koja radi se na izradi novog Zakona o komasaciji. Novi koncept će se oslanjati na razvoj digitalizacije u državnoj upravi i koristiti sve moguće resurse za digitalnu razmenu podataka iz svih raspoloživih izvora i između svih institucija koje učestvuju u procesu komasacije kako bi se cela procedura učinila bržom i efikasnijom.

Digitalna poljoprivreda sprečava trostruke gubitke u proizvodnji

Upravo, korišćenjem novih tehnologija, informacionih sistema i geoprostornih portala (poput portala Geosrbija.rs) omogućiće se brz i transparentan pristup podacima u postupku komasacije svim učesnicima u postupku. Uz pomoć ovih tehnologija planirano je i uvođenje elektronskog izlaganja na javni uvid i to na način koji će omogućiti svim vlasnicima zemljišta na teritoriji na kojoj se sprovodi komasacija da učestvuju u javnom uvidu i da izlože svoje komentare i primedbe bez potrebe da se fizički pojavljuju i bez obzira na to gde se nalazili.


Tagovi

Komasacija Vršac Nove tehnologije Digitalizacija Slobodan Jovanov


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.