Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 02.06.2021. 18:00

Vrstom ptičjeg gripa H10N3 prvi put zaražen čovek

Muškarac iz Kine prvi je ikad zabeležen slučaj koji se zarazio virusom ptičjeg gripa H10N3. Kineska Nacionalna zdravstvena komisija poručila da nema mesta panici i da je rizik od prenosa nizak.

Foto: Depositphotos/chayakorn.lot@gmail.com
  • 93
  • 15
  • 0

Četrdesetednogodišnji muškarac iz kineske istočne pokrajine Jiangsu potvrđen je kao prvi ljudski slučaj zaraze virusom ptičjeg gripa H10N3, saopštila je kineska Nacionalna zdravstvena komisija (NHC).

Hospitalizovan je 28. aprila nakon što mu se razvila groznica i drugi simptomi, a mesec dana kasnije dijagnostikovan mu je navedena vrsta virusa. Nakon medicinskog posmatranja njegovih bliskih kontakata, nisu uočeni znakovi bolesti.

Inače, reč je o slabo patogenoj ili relativno manje ozbiljnoj vrsti virusa živine, a do sada nije bio zabeležen nijedan slučaj zaraze kod ljudi. Takođe, iz NHC-a poručuju da je rizik prenosa velikih razmera - nizak.

"Ova vrsta nije vrlo česta", rekao je reutersu Filip Kles, koordinator Hitnog centra za prekogranične životinjske bolesti.

Tokom 40 godina, a do 2018. prijavljeno je samo oko 160 izolata virusa, uglavnom kod divljih ili vodenih ptica u Aziji i nekim ograničenim delovima Severne Amerike, a nijedan do sada nije otkriven kod živine, dodao je.

"Analiza genetičkih podataka virusa biće potrebna kako bi se utvrdilo podseća li on na starije ili je reč o mutaciji različitih virusa", smatra Kles.

Mnogo različitih vrsta ptičjeg gripa prisutno je u Kini, a neki sporadično zaraze ljude, obično one koji rade sa živinom. Nije bilo značajnog broja ljudskih infekcija otkako je vrsta H7N9 usmrtila oko 300 ljudi u razdoblju od 2016. do 2017. godine. 


Tagovi

Ptičji grip H10N3 Kina Zaraza Filip Kles


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.