Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinosi soje
  • 30.12.2023. 18:00

XXL prinos soje: Koliko su požnjeli evropski uzgajivači?

Zbog dobrih prinosa očekuju povećanje površina u 2024. godini. Koje zemlje prednjače?

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 136
  • 26
  • 0

Rekordan prinos soje postigli su evropski uzgajivači, pokazuje novembarski izveštaj Donau Soja. Obim žetve povećan je za skoro četvrtinu u odnosu na prethodnu godinu i prognoziran na 12,2 miliona tona.

Površine iste, ali prinosi veći

Najveći porast zabeležen je u Ukrajini, s porastom od skoro milion tona, što je povećanje od 20 odsto na 4,8 mil. t.

Žetva soje u zemljama Evropske unije je takođe porasla, za 740.000 tona, na više od tri miliona tona. Površine pod ovom kulturom su skoro ostale iste, ali je prinos povećan za više od jedne trećine.

Globalna žetva predviđa se na 400 mil. t u tekućoj, 2023/24. sezoni. 

"Većina soje koja se koristi u EU još uvek dolazi iz nesertifikovanih izvora iz inostranstva, gde postoji mogućnost da je proizvedena na iskrčenim šumama. Veliki potencijal za širenje površina bez GMO soje i održive lance proizvodnje vidimo u članicama EU i evropskim zemljama koje nisu članice", rekao je predsednik Donau Soja Matias Krun.

Rekordni prinosi u Nemačkoj i Austriji

Razni faktori su doprineli ostvarivanju rekordne žetve. Uzgajivači u Ukrajini su ove godine povećali svoje površine pod ovom kulturom za 20 odsto, dok su u Evropi bili dobri vremenski uslovi koji su povećali prinos po hektaru. Prednjače Nemačka i Austrija i pored smanjenja površina.

Ove godine Nemačka je ubrala 140.000 tona, dok je u Austriji prinos bio 267.000 tona. U Donau Soja očekuju proširenje površina u 2024. godini.


Tagovi

Prinos soje Žetva soje Površine pod sojom Donau Soja Rekordan prinos Evropska soja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.