Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja đubriva
  • 30.10.2022. 18:00

Yara prva u svetu pokreće proizvodnju vodonika iz obnovljivih izvora

Cilj samog projekta je da doprinese dekarbonizaciji sektora rudarstva i proizvodnji vodonika i amonijaka u zapadnoj Australiji.

Foto: Yara (ilustracija)
  • 85
  • 21
  • 0

Yara International je jedan od najvećih svetskih proizvođača amonijaka za korišćenje u poljoprivredi. Pokrenuli su projekt Yuri u kojem "Yara Clean Ammonia" u saradnji sa kompanijom ENGIE radi na izgradnji postrojenja za proizvodnju vodonika iz obnovljivih izvora.

Cilj je da se obezbedi sirovina za amonijačne procese u blizini Karate u Zapadnoj Australiji. Postrojenje će biti izgrađeno blizu proizvodnog pogona kompanije za proizvodnju bezvodnog amonijaka, svetskih razmera.

Nova vrsta industrije

Radi se o potpuno novoj vrsti industrije, kakva ne postoji nigde u svetu. Cilj samog projekta je da doprinese dekarbonizaciji sektora rudarstva i proizvodnji vodonika i amonijaka u zapadnoj Australiji, kao i uspostavljanju novog lanca vrednosti industrije.

Na ovaj će se način dobiti obnovljivi amonijak i amonijum. Značaj projekta prepoznala je australijska Vlada i podržala ga sa grantom od 47,5 miliona AUD, a Vlada Zapadne Australije sa dva miliona AUD.

Planirano je da izgradnja počne u oktobru 2022. godine, a ova vrsta vodonika bi prvi put u fabriku amonijaka trebalo da bude isporučena 2024.

Do 640 tona zelenog vodonika godišnje

Projekt Yuri uključuje elektrolizer od 10 MW, solarnu fotonaponsku energiju od 18 MW i skladište baterija. Kada bude završen, projekat će biti jedan od najvećih elektrolizera u Australiji, sposoban da proizvede do 640 tona zelenog vodonika svake godine.

Ovako proizveden će se moći koristiti na razne načine i smanjiti našu zavisnost od fosilnih goriva. Prednost je, ističu u Yari, da on pruža mogućnost sigurnog skladištenja i transporta vodika pretvaranjem u tečnost ili so.


Tagovi

Yara Obnovljivi vodonik Amonijak Hidrogen Projekt Yuri


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta novi ministar poljoprivrede treba prvo da uradi po stupanju na dužnost?

261


Glasova: 98

Uredi tržište poljoprivrednih proizvoda 37,5%

Glasova: 29

Ukine akcize za gorivo 11,1%

Glasova: 16

Reši problem PIO fonda 6,1%

Glasova: 5

Očisti registar goveda i utvrdi tačno brojno stanje 1,9%

Glasova: 5

Poveže katastar sa eAgrarom 1,9%

Glasova: 52

Isplati drugi deo subvencije za semenski materijal 19,9%

Glasova: 52

Sastavi radnu grupu poljoprivrednika kao svojih savetnika 19,9%

Glasova: 4

Ne znam 1,5%

Pregled ankete

Pregled ankete