Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opština Topola
  • 28.02.2019. 16:00
  • Šumadijski okrug, Topola

Za 32 seoska groblja šest miliona dinara

Opština Topola ovog proleća počinje sa projektom održavanja i uređivanja seoskih groblja. Projekat će trajati 10 godina u 32 sela ove opštine, a kasu lokalnog budžeta to će koštati šest miliona dinara godišnje.

Foto: Biljana Nenković
  • 302
  • 10
  • 0

Izgled groblja u selima Srbije zavisi samo od dobre volje meštana kada će ga i koliko urediti, počistiti i raskrčiti. Ponekad i pored najbolje volje ima delova koja su zapuštena, jer ili nema naslednika koji bi to održavali ili jednostavno su u pitanju stari  spomenici iz prošlog i pretprošlog veka koje više niko ne obilazi.

Topola je po prvi put ove godine odlučila da se posveti seoskim grobljima i organizovano ih održava. Da je ovu oblast potrebno urediti, bez obzira što su u pitanju sela, smatraju i u lokalnoj upravi Topole.

"Projektom je predviđeno da se angažuje privatni partner koji će čistiti groblja od rastinja i smeća. Zatim će voditi računa o prilaznim putevima i stazama. Opštinsku kasu će ova usluga koštati 6 miliona dinara godišnje i plaćaćemo je u ratama kvartalno", kaže Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola.

Grobno mesto bez naknade samo za žitelje sela

A privatni partner biraće se posredstvom javne nabavke. Moraće da dostavi bankarsku garanciju da će posao obaviti kako treba i koja je u slučaju raskida ugovora naplativa u roku od tri dana. Mesne zajednice u ovom projektu imaju zadatak da same, svaka po svom nahođenju, donesu odluku o sahranjivanju.

Tako će urediti ko i na koji način može biti sahranjen na seoskom groblju bez naknade, a čiji će potomci morati da plate grobno mesto. Naime, u poslednje dve decenije često se dešavalo da neko ko nikada nije živeo u selu bude sahranjen na tom groblju zbog skupih pogrebnih usluga u gradu.

"Seoska groblja su ograničene površine i meštani da bi ga proširili moraju sami da plate kupovinu dodatnog zemljišta. Tako se desi da neko ko je ceo život proveo u tom selu, nema mesta za njega. Zato će ovim odlukama biti određeno da mesto bez naknade pripada samo onima koji imaju prebivalište u selu, a ostali moraju da plate", dodaje Jovanović.

Svaki spomenik - mala istorija

Jedan od razloga organizovanog uređenja seoskih groblja je što su ona, skoro bez izuzetka, prepuna starih nadgrobnih spomenika, koji zaslužuju istorijsko-kulturnu konotaciju.

"Nije tajna da su seoska groblja, pogotovo stara, istorijski vrlo korisna i da se iz nadgrobnih spomenika mnogo može naučiti i zaključiti o prošlosti sela. Zato smo odlučili da to sačuvamo", navodi Dragan Jovanović.

Jedno takvo u ovoj opštini nalazi se u selu Žabari. Datira iz 1840. godine. Novo groblje se prostire na jednom hektaru, a staro na 30 ari. Prošlog leta meštani i mesna zajednica su organizovano očistili groblje.

"Visoka trava i šiblje bili su zaklonili spomenike i to u onim delovima koje niko ne posećuje. A tu su uglavnom stari grobovi od pre jednog veka. Svaki taj spomenik bi nekom istoričaru mogao mnogo da kaže", ispričao je Vladan Vesić iz te Mesne zajednice.

I zaista, na skoro svakom starom spomeniku osim imena i prezimena piše i kako se upokojio. Često je u kamenu isklesano šta je bio po zanimanju, koga je od potomaka ostavio....

Vojkovci - ceo vek sami uređuju svoje groblje

S druge strane ima meštana u topolskoj opštini koji nisu čekali projekte. Tako žitelji sela Vojkovci već 100 godina sami uređuju groblje. U ovim akcijama učestvuje celo selo, koliko ko može. Kažu da im nije teško, jer je to druga kuća njihovih najmilijih. Groblje na oko 30 ari redovno čiste od trave, šiblja i vrzine, te su svetao primer ovog kraja kada je u pitanju poštovanje predaka.


Tagovi

Seoska groblja Istorijski spomenici Topola Budžet Dragan Jovanović Vojkovci Žabare Javna nabavka


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!