Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NALED
  • 05.07.2018. 16:15

Za godinu dana zaposleno više od 350 žena na selu

Cilj inicijative "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima" je 1.000 zaposlenih žena sledeće godine.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
  • 189
  • 8
  • 0

Kada je reč o ženama na selu, statistika je zabrinjavajuća - polovina njih nije formalno zaposlena, 60 odsto nema pravo na penziju, pri čemu najčešće nisu vlasnice imovine. Međutim, zahvaljujući inicijativi "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima", koju je pokrenula Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), za godinu dana je više od 350 žena dobilo posao. Cilj je 1.000 zaposlenih žena sledeće godine.

"Kada smo pre godinu dana pokrenuli projekat zapošljavanja žena na selu, želeli smo da pomognemo da za posao koji obavljaju pripadnice nežnijeg pola budu plaćene i na taj način steknu ekonomsku samostalnost, bez koje nema ni privrednog razvoja naše zemlje. Žene jesu pokretači lokalnog razvoja", rekla je potpredsednik Vlade i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović. Dodala je da je uverena da pomenuta inicijativa može da bude dobar model za pokretanje novih projekata, koji će za cilj imati zapošljavanje i samozapošljavanje žena.

Ona je na nacionalnoj konferenciji "Šampioni lokalnog razvoja" uručila sertifikate predstavnicama lokalnih zanatskih udurženja, koja se bave izradom tradicionalnih rukotvorina iz srpskog kulturnog nasleđa. Sertifikati su uručeni ženskim zanatskim udruženjima iz Čačka, Loznice, Šapca, Leskovca i Sremske Mitrovice, dok su kao šampioni lokalnog razvoja nagrađeni Niš, Vranje, Vrnjačka Banja, Stara Pazova, Šabac, Mionica, Bečej, Kruševac i Loznica.


Izvori

Vlada Republike Srbije


Tagovi

Zorana Mihajlović Žene na selu Zapošljavanje žena Šampioni lokalnog razvojam Sertifikati


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.