Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitet vazduha
  • 12.10.2022. 13:30

Za kvalitetniji vazduh 700 domaćinstava u Užicu zamenilo ložišta

Užice je jedan od gradova koji beleži prekomerno zagađenje i zato je važan set mera koji sprovodimo kako bismo popravili kvalitet vazduha, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Foto: Depositphotos/KrzysztofWinnik (ilustracija)
  • 99
  • 36
  • 0

U Užicu je 700 domaćinstava iskoristilo subvencije za zamenu individualnih ložišta na gas ili pelet, prenosi Ministarstvo zaštite životne sredine.

"Užice je jedan od gradova koji beleži prekomerno zagađenje i zato je važan set mera koji sprovodimo kako bismo popravili kvalitet vazduha. U sportskoj hali Veliki park zamenjena je kotlarnica na mazut, novom gasnom kotlarnicom. Ovo je značajan projekat, ali je takođe važan i veliki odziv građana za subvencionisanu zamenu ložišta u domaćinstvima", rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Navela je još da se ministarstvo na tome neće zaustaviti, već da će konkurse za energetsku efikasnost organizovati i sledeće godine, piše Glas zapadne Srbije.

Ministarka prilikom obilaska ložišta (foto: Min. zaštite životne sredine)

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević navela je da je ministarstvo ekologije i zaštite životne sredine samo u toku ove godine za lokalnu samoupravu opredelio 45 miliona dinara, od toga 30 miliona za zamenu individualnih ložišta, 7,5 miliona dinara za gasni generator u sportskoj hali "Veliki Park", gasna kotlarnica je urađena u vrtiću "Bambi", a rekonstruisana je i trim staza na Tari.

Još početkom godine, lokalnim samoupravama bilo je na raspolaganju 550 miliona, kroz četiri konkursa, za zamenu kotlova u javnim ustanovama i toplanama i ložišta u domaćinstvima, za pošumljavanje i zaštitu zemljišta. Do sada je ovu mogućnost za zamenu ložišta dobilo oko 35 domaćinstava Niša i 112 Kragujevca.


Tagovi

Kotlovi na gas Kotlovi na pelet Irena Vujović Jelena Raković Radivojević Zamena ložišta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...