Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jeleni
  • 05.01.2024. 16:30
  • Zaječarski okrug, Knjaževac

Za rast populacije jelenske divljači - u Knjaževac stiglo osam jedinki

U prihvatilište za jelene, izgrađeno prošle godine nedaleko od Knjaževca, pušteno je prvih osam jedinki ove plemenite životinje. Uskoro će ih tu biti više od 25 sa idejom da se sačuva i poveća fond jelenske divljači u ovom delu istočne Srbije.

Foto: LU Kozomor (ilustracija)
  • 79
  • 36
  • 0

Pod okriljem noći, da se ne bi izložili velikom stresu, prvih osam jedinki evropskog jelena stiglo je u prihvatilište. Na desetak hektara ograđenog prostora, sedam košuta, od kojih je pet steonih i jedan mužjak provešće tri meseca pod nadzorom lovočuvara, posle čega će biti pušteni u prirodu, piše RTS.

"Zime više nisu kao nekad što su bile. Divljači je lakše na ovakvom vremenu i ovakvoj temperaturi da se snađu i za hranu", napominje za Javni servis Višeslav Andrejević, upravnik lovišta "Tresibaba".

Na prostoru lovišta udruženja trenutno ima svega pedesetak jedinki jelena, u pograničnom delu Stare planine. Prihvatilište će doprineti povećanju broja te divljači i u centralnom delu lovišta, na drugom kraju opštine, a projekat njihovog naseljavanja knjaževački lovci sprovode u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede.

Fazanerija i jezero Paljuvi: Skriveno blago za lovce i ribolovce

Inače, ovo nisu prvi evropski jeleni u Srbiji. Na povećanju broja ove divljači radilo se prethodnih godina i na području Zapadne Srbije, tačnije Zlatibora i Zlatara.

"Očekujemo da 2024. godine, u prvoj polovini, stignu još nekih dvadesetak grla i tako će biti i u 2025. i 2026. godini. Ukupno, za tri godine, u Knjaževac će da stignu negde iumeđu 70 i 80 grla, što je jako bitno pošto ćemi mi u narednih deset godina imati jako veliku populaciju jelenske divljači u našoj opštini", naglašava Marko Stojanović, predsednik LU Knjaževac.

Raskošna priroda opštine Knjaževac pruža idealne uslove za razvoj lovnog turizma od koga prihode ostvaruju i lovačka udruženja i seoska domaćinstva koja lovcima pružaju smeštaj. 


Tagovi

Evropski jelen Jelenska divljač Marko Stojanović Višeslav Andrejević Lovni turizam Knjaževac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...