Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u Poljskoj
  • 21.07.2021. 18:00
  • Poljska

Za sat vremena propadnu tri farme svinja - opet protesti u Poljskoj

Poljski poljoprivrednici opet su na ulicama gde su rasipali i stajnjak. Protest se završio i upotrebom sile kada je protiv Mihała Kołodziejcaka policija koristila suzavac.

Foto: Facebook/AgroUnia
  • 931
  • 161
  • 0

Poljoprivrednici iz Poljske ponovo protestuju a ovog puta su svoje aktivnosti započeli u selu Srok, u centralnom delu zemlje. Razlog njihovog jučerašnjeg (20. jula, nap. a.) izlaska na ulice je loša situacija uzgajivača svinja i nezadovoljstvo zbog lošeg pristupa vlade, piše farmer.pl

Njihovi glavni zahtevi su subvencionisanje i jačanje aktivnosti veterinarstva, veći broj odstrela divljih svinja zbog afričke svinjske kuge (ASK), kao i plaćanje odštete za klanje obolelih životinja.

Na početku protesta zapaljeno je nekoliko baklji, a slogani na transparentima su: "Rat za selo", "Treba ubiti divlje svinje" i "Stop ASK-u". Na ulicama su rasipali i stajnjak. 

"Ako se sada ne pobunimo, uskoro nas neće biti", naglasio je Mihał Kołodziejcak, ispred organizacije AgroUnia koja je organizovala protest. Dodao je da je vlada nesposobna jer umesto da je naredila odstrel nekoliko stotina divljih svinja, dovela je do toga da svakodnevno mora da bude usmrćeno nekoliko hiljada svinja na farmama i domaćinstvima.

Neredi na protestu

"Možemo samo da se izvinimo vozačima zbog blokade puteva, ali poljoprivrednici su u pravu. Vlada nas nije saslušala dve godine - sada je vreme da se to promeni", rekao je vođa protesta. Negoduju i zbog ubijanja zdravih životinja tokom epidemije ASK-a, a smatraju da Vlada ne zna da se nosi s tom bolešću.

Kažu da tamošnji ministar poljoprivrede Gregor Puda ne preduzima ništa po tom pitanju. Novca za nadoknadu nemaju, a poljoprivreda nazaduje. "U roku od sat vremena u Poljskoj propadnu tri farme na kojima se uzgajaju svinje", istakao je Kołodziejcak.

Naglasio je i da su njihovi zahtevi već predati vladajućima, a sada traže hitan sastanak sa premijerom Mateusom Moravieckim.

Aktuelnog ministra poljoprivrede već dugo vremena kritikuju. "On ismeva poljsku poljoprivredu pa mu se ni ne obraćamo sa svojim problemima", naglasio je vođa protesta. Dodao je da poljoprivrednici ubuduće žele da odlučuju o agrarnoj politici.

Nažalost, protest nije prošao mirno. Kako pišu tamošnji mediji, demonstranti su imali svoju rutu za blokadu puteva, ali hteli su da krenu drugim putem, što je naljutilo policiju. Zbog prepucavanja, službenici su koristili suzavac protiv Kołodziejcaka.

"Činjenica da su policijski službenici koristili suzavac je neprihvatljiva, ali fokusirajmo se na to da premijer već tri godine ne odgovara na pitanja našeg udruženja, a više od 70 farmi propada svakog dana", komentarisao je on ovaj incident. 

Demonstranti su došli sa oko 300 traktora:


Tagovi

Protesti Poljska ASK AgroUnia Farma svinja Mihał Kołodziejcak Suzavac


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.