Pretraživanje tekstova
Procenjuje se da 420.000 ljudi širom sveta svake godine umre nakon što jedu kontaminiranu hranu, a deca mlađa od pet godina nose 40 odsto tereta prehrambenih bolesti, sa 125.000 smrtnih slučajeva godišnje.
Pandemija nas je podsetila koliko je naše društvo krhko, koliko virus sa drugog kraja sveta može da preokrene živote naopačke i što je najvažnije - spoznaja o tome imamo li pristup dovoljnim količinama sigurne hrane.
Bolesti koje se prenose hranom obično su zarazne ili čak otrovne te su najčešće nevidljive običnom oku, a uzrokuju ih bakterije, virusi, paraziti ili hemijske materije koje u telo ulaze kontaminiranom hranom ili vodom.
Stoga je za bezbednost hrane važna baš svaka faza prehrambenog lanca - od proizvodnje do berbe, prerade, skladištenja, distribucije pa sve do pripreme i potrošnje.
Svetski dan sigurnosti hrane obeležava se danas, 7. juna, a cilj mu je skrenuti pažnju i podstaknuti akcije na pomoć u sprečavanju, otkrivanju i upravljanju rizicima koji se prenose hranom, što doprinosi zdravlju ljudi, ekonomskom prosperitetu, poljoprivredi, pristupu tržištu, turizmu i održivom razvoju.
S procenjenih 600 miliona slučajeva bolesti godišnje koje su uzrokovane ishranom, nesigurna hrana predstavlja pretnju ljudskom zdravlju i gazdinstvima. U UN-u upozoravaju da ona nesrazmerno utiče na ranjive i marginalizovane grupe, posebno žene i decu, stanovništvo pogođeno sukobima i migrante. Procenjuje se da 420.000 ljudi širom sveta svake godine umre nakon što jedu kontaminiranu hranu, a deca mlađa od pet godina nose 40 odsto tereta prehrambenih bolesti, sa 125.000 smrtnih slučajeva svake godine, poražavajuće su brojke.
Ovogodišnja tema "Sigurna hrana, posao svih", ima za cilja da podstakne države i donosioce odluka, privatni sektor, civilno društvo, UN-ove organizacije i širu javnost da preduzmu mere kako bi se uskladili globalni prehrambeni standardi, uspostavili efikasni regulatorni sistemi kontrole, pružio pristup čistoj vodi, primenjivale dobre poljoprivredne prakse i drugo.
"Sigurnost hrane zajednička je odgovornost vlada, proizvođača i potrošača. Svako ima ulogu, od polja do stola kako bi obezbedio da hrana koju konzumiramo bude sigurna i da neće naštetiti našem zdravlju", poručuju u UN-u.
Tagovi
Sigurnost hrane Svetski dan Bolesti Zdrava hrana
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!