Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz u Rusiju
  • 03.12.2016. 12:00

Zabrana uvoza hrane u Rusiju sa zapada

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su državne recipročne mere u formi embarga na uvoz hrane sa zapada dobre za ekonomiju Rusije i biće na snazi što je duže moguće.

Foto: bigstockphoto.com/michaelpuche
  • 2.354
  • 515
  • 0

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su državne recipročne mere u formi embarga na uvoz hrane sa zapada dobre za ekonomiju Rusije i biće na snazi što je duže moguće. Priznaje da njegova izjava nekima deluje potpuno neočekivano.

Putin je objasnio da je zabrana takođe u interesu potrošača u cilju ponude kvalitetnih proizvoda po što nižim cenama. Putin je naglasio da Rusija mora da kreira održive uslove govoreći na Akcionom forumu u Rusiji.

Da li su mere ojačale poljoprivredu u Rusiji?

Ruska poljoprivredna proizvodnja je ojačana u svetlu odnosa sa zapadom. Posle anti-ruskih sankcija koje su predstavljene u 2014. zbog ukrajinske krize i navodnu ulogu Moskve u njoj Rusija je zabranila uvoz hrane iz brojnih zapadnih država.

"Mi smo zaista odgovorni, i ustvari, koristili smo kratkoročne odluke koje su primenjene u našoj zemlji u odnosu na mere naših takozvanih partera koji su postavili sankcije", reko je Putin i dodao da je Rusija merama takođe imala za cilj da zaštiti svoje domaće tržište".

U junu ruski predsednik je potpisao dekret koji produžuva ekonomske mere za zapadne proizvode do kraja 2017. Zabrana se odnosi na određene poljoprivredne proizvode i sirovine i uvoz prehrambenih proizvoda iz zemalja koje podržavaju borbu borbu protiv anti-ruskih sankcija prateći korake Evropske unije za formalno proširenje restrikcija protiv Moskve, javlja RT.

Kome odgovaraju sankcije?

Veliki broj zapadnih zvaničnika usprotivili su se ekonomskom odnosu prema Rusiji i upozorili su svoje vlade da njihove ekonomije pate zbog takvih odnosa. Dok su protesti organizovani u nekim evropskim državama uključujući i poljopirvrednike koji su se protivii zabrani prodaje svojih proizvoda u Rusiju, neki evropski političari i biznismeni su sve više skeptični u pogledu efikasnosti sankcija. Oni tvrde da su se mere pokazale kao politički neefikasne i ekonomski štetne i za Rusiju i Evropu.

Foto: bigstockphoto.com/michaelpuche


Tagovi

Rusija Embargo Uvoz Poljoprivredni proizvodi Sirovine Hrana Vladimir Putim Evropska unija


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.