Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport životinja
  • 02.05.2023. 15:00

Zabranili izvoz žive stoke morskim putem

Zbog velike pomorske nesreće prvo su uveli privremene mere, a sada je potpuno zabranjen transport iz Novog Zelanda.

Foto: Depositphotos/ahavelaar
  • 398
  • 24
  • 0

Novi Zeland je prestao s izvozom žive stoke, prenosi Reuters. Poslednji kontingent je otpremljen pre desetak dana, a ovim je implementirana zabrana izvoza životinja na osnovu njihove dobrobiti.

Odluka je posledica nesreće na moru

Vlada je još 2021. godine objavila da će doći do ovakve zabrane. Grla su najviše transportovana morskim putem za formiranje stada kod trgovinskih partnera kao što je Kina. Stočari su imali dve godine da pređu iz profitabilnog izvoznog posla i prilagode se. 

"Naša pozicija na mapi znači da će put do tržišta severne hemisfere uvek biti dug i to donosi neizbežne izazove za dobrobit životinja", rekao je ministar poljoprivrede Damien Okonor u saopštenju.

Ovakva odluka je posledica nesreće iz 2020. godine. Tada su bile uvedene privremene mere nakon prevrtanja broda koji je išao za Kinu u kojem je tragično stradalo skoro 6.000 krava i 41 od 43 člana posade.

Izvoz morskim putem je od 2015. doprinosio oko 0,31 odsto prihoda od izvoza primarnog sektora Novog Zelanda, koji uključuje poljoprivredu i rudarstvo. Ukupna njegova vrednost je u 2022. iznosila 294,45 miliona evra.


Tagovi

Novi Zeland Transport stoke Izvoz stoke Morski transport Transport živih životinja Dobrobit životinja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.