Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klanje životinja
  • 20.02.2024. 18:00

Zabranili klanje životinja bez prethodnog omamljivanja - krše verske slobode?

Klanje životinja bez omamljivanja deo je verskog obreda islamske i jevrejske zajednice. Oni belgijsku odluku ne vide kao zaštitu dobrobiti životinja, nego kao antimigrantsku politiku.

Foto: Depositphotos/mc.atolye
  • 94
  • 8
  • 0

Regionalna zabrana klanja životinja bez prethodnog omamljivanja u Belgiji, a koje se inače sprovode u verske svrhe, ne krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, presudio je najviši sud u Strazburu, piše Politico

Ova je odluka usledila nakon što ju je pravno htelo osporiti nekoliko belgijskih državljana i organizacija koji predstavljaju islamlske i jevrejske zajednice. Oni tvrde da flamanska i valonska pravila koja zabranjuju halal i košer klanje, dakle svesnih životinja, a što je deo verskog obreda, krše njihovu versku slobodu. 

Dobrobit životinja kao element javnog morala 

U svojoj presudi, Evropski sud za ljudska prava (ECHR) pojasnio je da se "zaštita javnog morala ne može shvatiti kao da je namenjena isključivo zaštiti ljudskog dostojanstva u sferi međuljudskih odnosa te da je zabrana skladna sa ciljem koji se želi postići, odnosno zaštiti dobrobiti životinja koji je takođe element javnog morala".   

Zabrane, uvedene u dve regije pre nekoliko godina, bile su rezultat dugotrajnog pritiska aktivista za dobrobit životinja. Istovremeno su izazvali bojazan među grupama islamske i jevrejske zajednice. One smatraju da je reč o izgovoru koji koriste političari nacionalističkih, antimigrantskih stranaka. 

Flamanski ministar odgovoran za dobrobit životinja, Ben Vejts, inače iz iz nacionalno-konzervativne stranke "New Flemish Alliance", zadovoljan je presudom te je izjavio kako su sada "otvorena vrata za zabranu obrednog klanja ne samo u Briselu nego u celoj Evropi". 

Johan Benizri, predsednik Belgijske federacije jevrejskih organizacija, koja se protivila zabrani klanja, rekao je da je "zgrožen" presudom.

"Ovo je prvi put da Evropski sud za ljudska prava odlučuje da je zaštita dobrobiti životinja pitanje javnog morala koje može nadjačati prava manjina".

Kako je u drugim EU zemljama?

Iako zakon na nivou Evropske unije nalaže da se životinje mogu usmrćivati ​​samo nakon omamljivanja i uz primenu posebnih metoda, ipak predviđa odstupanje za klanje u verske svrhe, sve dok se odvija u klanici. Međutim, to ne sprečava države članice da uvedu svoju odluku. 

Mnoge zemlje EU još uvek dopuštaju klanje bez anestezije pod određenim zahtevima, kao što je obučeno osoblje, veterinarski nadzor ili uz prethodno odobrenje.

Kako pravilno omamiti svinju bez nanošenja boli i opasnosti za ljude?

U nekim zemljama pak, poput Švedske, Slovenije i Danske, omamljivanje je obavezno pre klanja. U drugima, poput Austrije, Litvanije i Slovačke, to se mora učiniti odmah nakon uboda ili pre faze krvarenja.


Tagovi

Dobrobit životinja Omamljivanje životinja Halal Košer Klanje životinja Javni moral Verski obred Verske slobode


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.