Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljni regulator
  • 01.08.2017. 10:30

Zabranjeni etrel sve više u upotrebi?

Biljni regulator etrel, koji se nalazi na listi zabranjenih sredstava, sve više se koristi u proizvodnji, za brže sazrevanje voća i povrća. Da je upotrebljen, znaćete tako što plod ima boju zrelog ploda, ali ukus nema. Ministarstvo tvrdi da ova supstanca do sada nije pronađena.

Foto: Pexels / Pixabay
  • 2.201
  • 71
  • 0

Biljni regulator etrel, koji se nalazi na listi zabranjenih sredstava, sve više se koristi u proizvodnji, za brže sazrevanje voća i povrća. Da je upotrebljen, znaćete tako što plod ima boju zrelog ploda, ali ukus nema.

Kako pišu Novosti, može se nabaviti "na crno" u zemljama iz orkuženja, ali i u nekim poljoprivrednim apotekama.

Prodaja etrela kao biznis

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, tvrdi da je fitosanitarna inspekcija napravila biznis. Kaže da pojedinci imaju firme, za koje uvoze pesticide iz Kine i mešaju ih, bez oznake:

"Od Fitosanitarne inspekcije i Direkcije za zaštitu bilja već 10 godina tražimo da se uvede evidencija svakog poljoprivrednog proizvođača, kako bi se znalo ko koristi pesticide i šta upotrebljava. Ne možete nekome da prodate pet litara nekog sredstva, ako mu treba samo 100 grama za određenu površinu. Stvoren je odličan prostor za biznis i korupciju".

Dodaje i da laboratorije nemaju mogućnost da kontrolišu neke parametre, jer nemaju tehničke uslove ili nisu akreditovane za taj posao.

Ministarstvo: Nije utvrđeno prisustvo etrela

Inspekcije nisu pronašle etrel u voću i povrću, tvrde u Ministarsvu poljoprivrede. Novosti navode da je rečeno da se uvek radi analiza, nakon koje se, prema potrebi, rade dublje analize, ukoliko se pojavi nedozvoljena supstvanca. Tvrde da bi etrel sigurno bio otkriven.

Foto: Pexels / Pixabay


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Etrel Voće Povrće Sazrevanje Goran Papović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.