Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 26.04.2024. 18:00

Zabrinjava stanje ovogodišnjih useva - kako se to odražava na cene žitarica?

Dok temperature ostaju preterano niske u zapadnoj Evropi, nastavljaju da rastu u južnoj Rusiji, dostižući 30°C. Najviše ugrožena pšenica

Foto: Depositphotos/ Friedamischke
  • 1.669
  • 167
  • 0

Cene pšenice rastu ove nedelje, a kao razlog se navodi zabirnutost zbog propadanja useva u Evropi dok vrlo visoke temperature uzrokuju deficit vlage u velikim delovima ruskih regija u kojima se uzgaja ova žitarica. 

Zabrinjavajuće prognoze za pšenicu

U Nemačkoj i Francuskoj opasnost od mraza traje duže od očekivanog, navodi Agrarheute. Očekuje se povratak kiše u velikim delovima Francuske ovog vikenda. Dok temperature ostaju preterano niske u zapadnoj Evropi, nastavljaju da rastu u južnoj Rusiji, dostižući 30°C, kažu meteorološke službe.

Pored toga, Kansas koji je po pšenici država broj jedan u SAD-u, beleži dalje pogoršanje stanja zaliha ozime pšenice. 

U tom kontekstu, evropske cene za novu žetvu porasle su u sredu za dodatnih 5,50 evra na 228,50 evra/t, vrativši se na nivo iz oktobra.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Istovremeno se povećao jaz u odnosu na cene za majski ugovor. Pod uticajem velikih zaliha kao i međunarodne konkurencije, cena za maj 2024. pala je za jedan evro na 208,50 evra/t, pa je bila 20 evra/t niža od septembra 2024., navode analitičari Agritela.  

Zahlađenje koje je poslednjih dana pogodilo Evropu od Poljske do Francuske, nakon razdoblja blagog vremena koje je omogućilo razvoj useva, moglo bi uticati na sve kulture, uključujući i ozimu pšenicu. 

"Još je prerano za procenu posledica, ali je zabrinjavajuće", kaže analitičar Gautier Le Molgat.

Kako stoje cene ostalih useva?

Kada je reč o kukuruzu, nastavile su da rastu cene i nove i stare berbe. Za junski datum 2024. porasle su za 6,25 evra, zaustavivši se na 210,50 evra/t, dok je novi rod (novembar 2024.) porastao za 5,25 eura na 210 evra/t. Ipak, juče su pale nakon što su u sredu dostigle novi petomesečni najviši nivo.

Cene uljane repice nastavile su silazni trend na Euronextu i ovog su četvrtka dostigle najniži nivo od početka meseca. Majski datum kotirao je na 442 evra/t, a nova berba prodaje se po 458 evra/t .

Trend nastavlja da se ubrzava i nedavnim padom cena sirove nafte i padom palminog ulja. I za soju su cene u silaznom trendu pod pritiskom brazilske konkurencije i setve koja dobro napreduje u SAD-u.

Tamo je poslednji izveštaj Ministarstva poljoprivrede (USDA) pokazao da se kvalitet zaliha ozime pšenice koja je u dobrom ili izvrsnom stanju pogoršala na 50 odsto u poređenju sa 55 odsto nedelju dana ranije.


Tagovi

Tržište žitarica Stanje na tržištu Cene žitarica Cene uljarica Cena pšenice Cena kukuruza


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.