Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podzemne vode
  • 26.01.2024. 18:00

Zabrinjavajuće: Ubrzano pada nivo podzemnih voda - dva su najvažnija faktora

Jedan od najverovatnijih uzroka koji stoji iza ubrzanog opadanja podzemne vode je njeno prekomerno crpljenje za navodnjavanje u poljoprivredi, u područjima sa suvom klimom, pokazala je studija. Koje su regije najviše ugrožene?

Foto: Depositphotos/Leitenberger
  • 274
  • 58
  • 0

Nivo podzemne vode širom sveta ubrzano pada, što je izazvano neodrživim praksama navodnjavanja kao i klimatskim promenama, pokazala je studija objavljena u uglednom naučnom časopisu Nature

Ekonomske i ekološke pretnje

Podzemna je glavni izvor slatke vode za poljoprivredna gazdinstva, domaćinstva i industriju, a njena eksploatacija bi mogla da predstavlja ozbiljne ekonomske i ekološke pretnje, uključujući pad prinosa useva i poleganje zemlje, naročito u obalnim područjima, piše Reuters

"Jedan od najverovatnijih uzroka koji stoji iza ubrzanog opadanja podzemne vode je njeno prekomerno crpljenje za navodnjavanje u poljoprivredi, u područjima sa suvom klimom" rekao je jedan od koautora rada, Skot Jasečko sa Univerziteta Kalifornija. 

Ali, uticaja je imala i suša, podstaknuta klimatskim promenama, zbog čega su poljoprivrednici verovatno crpili više podzemne vode kako bi osigurali navodnjavanje svojih useva, dodao je.

Koje su regije najviše pogođene? 

Studija je analizirala 170.000 bunara u više od 40 zemalja. Severna Kina, Iran i zapad Sjedinjenih Država bili su među najteže pogođenim regijama.

Više od trećine od skoro 1700 sistema vodonosnika, koje čine porozne stene ili sedimenti koji drže podzemnu vodu, se u periodu od 2000. do 2022. godine smanjilo za najmanje 0,1 m godišnje, pri čemu je 12 odsto zabeležilo godišnji pad od više od 0,5 m. Neki od najteže pogođenih, u Španiji, Iranu, Kini i Sjedinjenim Državama, u tom su se razdoblju smanjivali za više od dva metra godišnje.

S druge strane, u nekima se stanje i poboljšalo, navodi se u studiji, što je delom rezultat lokalnih mera usmerenih na ograničavanje količine vode koja se može ispumpati.

"Vodonosnici se mogu nadopuniti vodom koja se preusmeri s drugog mesta. Međutim, takva vrsta oporavka je bila relativno retka i za takve je slučajeve potrebno učiniti još mnogo posla", naveo je Jasečko.


Tagovi

Podzemne vode Navodnjavanje u poljoprivredi Suša Studija Istraživanje Nivo podzemnih voda Ekološka pretnja Klimatske promene


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]