Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne zadruge
  • 26.03.2018. 14:00

Zadruge - više prepreka nego mogućnosti

Poljoprivredne zadruge često se pominju kao oslonac razvoja poljoprivrede i opstanka malih poljoprivrednih proizvođača. Iz iskustva osnivača zadruge, zaključili smo da su problemi u funkcionisanju zadruge višestruki i da bi se uspostavilo uspešno funkcionisanje jednog ovakvog sistema treba uložiti dosta vremena, truda i sredstava.

Foto: Bigstock / artiemedvedev
  • 1.135
  • 31
  • 1

O realnim problemima na terenu prilikom osnivanja i funkcionisanja zadruge razgovarali smo sa Nedeljkom Radulovićem, konsultantom za osnivanje zadruga i jednim od osnivača zadruge Sokolaj Sokolići iz mesta Sokolići kod Čačka. Ideja za osnivanje poljoprivredne zadruge u ovom kraju je da se malim poljoprivrednim proizvođačima približe mogućnosti za finansiranje, da finansijska sredstva budu dostupnija poljoprivrednicima južno od Save i Dunava.

Prema njegovim rečima, u funkcionisanju zadruge više je problema nego mogućnosti, a pre svega teško je okupiti proizvođače iz iste grane. Baš iz tog razloga, potrebno je okupiti mlade ljude pune entuzijazma, koji se bave poljoprivredom i koji žele da prihvate inovacije u porizvodnji i udruživanju. Veliki problem je i finansiranje, jer mali proizvođači najčešće nemaju finansijska sredstva koja mogu da ulože u rad zadruge.

Prednosti zadrugarstva

Sa druge strane, Nedeljko ističe i prednosti zadrugarstva: "Poljoprvredni proizvođači, najčešće zbog rada u njivi ili štali, nemaju vremena da se bave administracijom, pa nisu u mogućnosti da isprate šta je potrebno da bi konkurisali za određena sredstva. Često budu odbijeni zbog nepravilno prikupljene ili neadekvatne dokumentacije. Zadruga treba da im, osim zajedničkog plasmana, obezbedi i podršku da lakše prikupe dokumentaciju za razne mere podrške poljoprivredi".

Ciljna grupa: turisti

Pravac u kojem će se zadrugari ove zadruge okrenuti je okupljanje proizvođača mleka i usmeravanje ka organskoj proizvodnji, a nakon toga proizvodnji vrhunskog proizvoda koji će biti namenjen izvozu. Osim toga, vrhunski mlečni prozvod, pre svega vrhunski sir će biti dostupan i na domaćem tržištu. A ciljna grupa će upravo biti turisti kojih je sve više u velikim turističkim centrima: Beogradu, Zlatiboru, Vrnjačkoj Banji. Nedeljkov stav je da na tržištu postoji jako malo vrhunskih tradicionalnih proizvoda, a sa postojeći proizvodima ne možemo impresionirati strane turiste.

Radulović je u postupku razgovora sa potencijalnim investitorima, ali i sa zainteresovanim proizvođačima. Interesantno je da kao potencijalne investitore vidi  i naše ljude u inostranstvu, kojima bi ovakav vid ulaganja u našu zemlju bio interesantan.

Osnivanje zadruge

Zadruga se osniva na osnivačkoj skupštini, zaključivanjem ugovora o osnivanju, usvajanjem zadružnih pravila i izborom organa, dok svojstvo pravnog lica stiče danom uspisa u registar.

Dokumentacija potrebna za osnivanje zadruge:

  1. Jedinstvena registraciona prijava osnivanja pravnih lica i drugih subjekata i upisa u jedinstveni registar poreskih obveznika - obrazac potražite ispod teksta
  2. Ugovor o osnivanju sa overenim potpisima osnivača (zadrugara);
  3. Dokaz o identitetu zadrugara (za domaće fizičko lice - fotokopija lične karte, a za stranca - fotokopija pasoša, odnosno fotokopija lične karte, ako je izdata strancu);
  4. Zapisnik sa osnivačke skupštine;
  5. Zadružna pravila;
  6. Knjiga zadrugara (samo za zadruge sa članarinom);
  7. Potvrda banke da je novčani ulog uplaćen (ako je predviđena uplata novčanog uloga), odnosno sporazum zadrugara o proceni vrednosti nenovčanog uloga ili procena vrednosti nenovčanog uloga (ako se ulog unosi u zadrugu) što je predviđeno za zadruge sa ulozima;
  8. Odluka o imenovanju predsednika i članova upravnog odbora (ako postoji);
  9. Odluka o imenovanju predsednika i članova nadzornog odbora (ako postoji);
  10.  Dokaz o uplati naknade za registraciju osnivanja i dokaz o uplati naknade za registraciju osnivačkog akta i zadružnih pravila i za objavu knjige zadrugara (naknada za registraciju osnivanja privrednog društva, koji se u skladu sa Zakonom o postupku registracije u Agenciji za privredne registre registruje u Registar privrednih subjekata, iznosi 4.900, 00 dinara).

Dokumenti


Tagovi

Zadruge Osnivanje Sokolaj Sokolići Čačak Nedeljko Radulović Dokumentacija


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".