Pretraživanje tekstova
Na jednoj strani sveta moguće je značajno spuštanje prosečne temperature i manjak padavina, a na drugoj još veće zagrevanje. Koliko su ugrožene žitarice?
Golfska struja je topla morska struja Atlantskog okeana koja utiče na klimu Evrope, čineći je blažom nego što bi inače bila na tim geografskim širinama. Ona doprinosi produžetku vegetacione sezone i održavanju povoljnih uslova za uzgoj mnogih kultura.
Njeno ponašanje i moguće promene u budućnosti, godinama su u fokusu istraživanja. Sada su naučnici sa Univerziteta u Utrahtu (Holandija) otkrili prekretnicu u sistemu protoka pomoću jednog od najsavremenijih modela, piše InsideClimateNews.
Uz pretpostavku da će u Golfsku struju, odnosno severni Atlantik dolaziti sve više sveže vode otapanjem grenlandskog ledenog pokrivača, njena cirkulacija bi mogla da oslabi sve dok na kraju ne bi potpuno nestala. Rezultat bi mogao da bude smanjenje temperature u pojedinim regijama do tri stepena Celzijusa tokom jedne decenije, bez obzira što globalno zatopljenje iznosi 0,2 stepena u deset godina.
Smatra se da bi zato moglo postati puno hladnije, sa više suše. Naučnici su izračunali moguće posledice za britansku poljoprivredu gde bi prosečna temperatura pala za 3,4°C, a padavina bi bilo manje za 123 mm u vegetacionoj sezoni.
Iako se ova predviđanja odnose na Severnu Ameriku i Evropu, to ne bi zaustavilo globalno zatopljenje. Zahlađenje u Severnoj Americi i Evropi moglo bi da dovede do još većeg zagrevanja južnih delova sveta.
Pod uticajem kolapsa Golfske struje bi oko 58 odsto obradivog zemljišta pogodnog za proizvodnju pšenice postalo neprikladno, kao i 59 odsto pogodnog za kukuruz, navodi Agrarheute. Iako se udeo zemljišta pogodnog za pirinač povećava, to nije dovoljno da nadoknadi gubitke u pšenici ili kukuruzu.
Ova bi promena uticala i na obrazac letnjih monsunskih padavina u Indiji koja bi mogla da izgubi 70 odsto trenutnih padavina. Na drugom kraju sveta, u Amazoniji, došlo bi do suše, a prašuma bi se mogla pretvoriti u suvu savanu.
Golfska struja je već oslabila za 15 odsto u poslednjih 50 godina. Naučnici smatraju da kada dođe do tačke preokreta, promene bi mogle da uslede vrlo brzo.
Klimatolog Stefan Ramstorf sažeo je studiju ovim rečima: "Ona potvrđuje, na bazi podataka posmatranja, da je Atlantik na prekretnici, tj. ide prema tački preokreta. Pitanje za milijardu dolara je: Koliko je daleko ta prekretnica?"
Tagovi
Golfska struja Pad temperature Obradive površine Klimatske promene Uticaj na poljoprivredu Manjak padavina
Autorka
Više [+]
Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?
Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...
Maja Celing Celić
pre 1 nedelju
Sanja, ali nitko nikoga ničime ne pritišće. Ta hrana je na tržištu kao i sve drugo. Hoćeš kupiti ili ne, stvar je kupca, odnosno ponude i potražnje. Više [+] Niti jedna hrana se ne zabranjuje, ne miče s polica, iako je loša za zdravlje. Uzmi samo gazirana pića, slatkiše, ultraprerađenu hranu (i životinjsku i biljnu), toliko toga je i dalje tu. Pa više je to ugrozilo tradicionalnu proizvodnju nego ovi noviteti. Pa danas će ljudi prije kupiti neku salamu u kojoj ima tko zna čega, nego šunku, kulen. Prije će kupiti kekse nego, ne znam, gužvaru od nekog domaćeg proizvođača. Prije će kupiti bogtepitakakav sirni namaz nego neki domaći sir iz svog kraja. Tako da, nema smisla od etiketiranja ove hrane. Umjesto da se energija i vrijeme troši na zabrane i prozivanje, treba smišljati načine kako pomoći domaćim proizvođačima, kako im olakšati proizvodnju, da dođu na tržište, da cijene budu prihvatljive kupcima. Ljudi će sigurno radije i dalje jesti čvarke umjesto crvčaka ako će ti čvarci biti po prihvatljivoj cijeni.