Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biocidni proizvodi
  • 18.11.2021. 10:00

Zakon o biocidnim proizvodima za bolju zaštitu životne sredine

Novim zakonskim rešenjem postiže maksimalno moguća usklađenost sa propisima EU, odnosno sa Uredbom o biocidnim proizvodima, kao i da se uvode nova pravila i procedure za dostupnost na tržištu i korišćenje biocidnih proizvoda i tretiranih proizvoda.

Foto: Depositphotos/joyfull
  • 86
  • 10
  • 0

Novi Zakon o biocidnim proizvodima, koji je usvojen u Narodnoj skupštini, doprineće boljoj zaštiti zdravlja ljudi, životinja i životne sredine i osiguraće da na tržištu budu dostupni samo biocidni proizvodi koji nemaju štetne efekte i čije je korišćenje bezbedno - izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, prenosi se na sajtu Ministarstva zašitite životne sredine.

Vujovićeva je navela da se novim zakonskim rešenjem postiže maksimalno moguća usklađenost sa propisima EU, odnosno sa Uredbom o biocidnim proizvodima, kao i da se uvode nova pravila i procedure za dostupnost na tržištu i korišćenje biocidnih proizvoda i tretiranih proizvoda.

"Novi Zakon se zasniva na načelu predostrožnosti kojim se obezbeđuje visok nivo zaštite zdravlja i životne sredine, a naročito zaštite osetljivih grupa, čime se stvaraju uslovi da se poboljša trgovina biocidnim i tretiranim proizvodima sa EU i drugim zemljama", rekla je ministarka.

Oblast integrisanih dozvola kompleksna

Govoreći o Zakonu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, čije su izmene takođe usvojili  narodni poslanici, Vujović je navela da su promene u zakonu samo terminološke, a ne i suštinske, i da je cilj produženje roka nadležnom organu za rešavanje po podnetim zahtevima za izdavanje integrisane dozvole, kao i usaglašavanje sa Zakonom o zaštiti životne sredine.

"Izmenama zakona dat je novi rok, 31. decembar 2024. godine, za izdavanje integrisanih dozvola za postojeća postrojenja i aktivnosti, s obzirom da je po starom zakonu taj rok istekao 2020. godine."

Ponovno odlaganje primene Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja

Ministarka je ukazala da je oblast integrisanih dozvola jedan od najvažnijih i najkompleksnijih segmenata zaštite životne sredine, naglasivši da je Zakon o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine donet još 2004. godine, ali nijedna dozvola nije izdata do 2011. godine.

"Od ukupno 46 izdatih integrisanih dozvola od strane republičkih, pokrajinskih i lokalnih organa, 39 je izdato u periodu od 2014. godine do danas, a za pet dozvola iz 2011. i 2012. godine urađena je revizija. Produženje roka je potrebno da bi operateri imali dovoljno vremena da pribave dokumentaciju za kompletno podnošenje zahteva. Takođe, tokom sledeće godine će biti ažurirana i lista postrojenja koja su u obavezi da ishoduju integrisane dozvole", navela je Vujovićeva.


Tagovi

Zakon Usvajanje Irena Vujović Biocidni proizvodi Integrisane dozvole Zaštita životne sredine


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...