Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rentiranje zemljišta
  • 03.04.2022. 18:00

Zakup poljoprivrednog zemljišta - velike razlike u celoj EU

Velika je razlika u cenama iznajmljivanja između zemalja članica i pojedinih regija.

Foto: Depositphotos/fotodrug.gmail.com
  • 214
  • 21
  • 0

Veliki broj poljoprivrednih proizvođača u Evropskoj uniji nisu vlasnici zemljišta koje obrađuju. Za potrebe svoje proizvodnje oni ga stoga unajmljuju na kratkoročni ili dugoročni period.

Prema podacima Eurostata, u 2020. godini je zakup jednog hektara obradivog zemljišta i/ili trajnog pašnjaka bilo najskuplje u Italiji. U proseku je zakup iznosio 837 evra po hektaru.

Među regijama EU za koje postoje podaci, najviše cene zakupa u 2020. zabeležene su u italijanskoj regiji Friuli-Venesija Đulija. Tamo je prosek dosegao 1.714 evra po hektaru što je više od dva puta od nacionalnog, a razlika više nego očigledna.

Italiju i u ceni i u razlici sledi Holandija sa prosekom zakupa od 819 evra po hektaru dok je najviše zabeležena cena iznad 1.500 evra/ha. Ove se cene, kako se može videti i u grafikonu, odnose na 2019. 

Pregled cena rentiranja u zemljama EU

S druge strane, poljoprivredno zemljište je u 2020. bilo najjeftinije zakupiti u Slovačkoj. Tamo je u proseku trebalo izdvojiti 57 evra po hektaru.

Gledamo li po regijama EU, najjeftinije su Središnji Norland i Gornji Norland u Švedskoj gde je godišnja renta iznosila 34 evra po hektaru.

U svim regijama EU za koje postoje podaci, iznajmljivanje trajnih travnjaka bilo je jeftinije od zakupa oranica.


Tagovi

Evropska unija Iznajljivanje zemljišta Rentiranje zemlje Renta Zakup zemljišta Cena Prosek


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao