Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 28.05.2019. 15:00

Zakup zemljišta obara rekorde: Stočarima 90.000 hektara

Zakup državnog zemljišta ove agrarne godine oborio rekord, a nuđeno 280.000 hektara. Stočari su ove agrarne godine, na osnovu prava prečeg zakupa dobili 90.000 hektara.

Foto: Sanja Dovečer
  • 115
  • 5
  • 0

U agroekonomskoj 2018/19. godini, u 56 opština i gradova ostvaren je rekordan zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Uz zemljište u Vojvodini, najveće površine pod zakupom bile su u 47 opština i gradova u centralnoj Srbiji.

Pravo prečeg zakupa u Srbiji imaju stočari, jer je to i jedna od strategija države za razvoj ove grane poljoprivrede. Nedavno je usvojen i izmenjeni Pravilnik o uslovima i postupku davanja u zakup, kojim se ozbiljnije kontroliše upotreba dobijene zemlje. Stočari, koji zakupe oranice, na njima moraju isključivo da seju onu kulturu koja im je potrebna za stoku. 

Prioritet imaju vlasnici preživara 

Branko Lakić, direktor Uprave za zemljište je rekao za Večernje novosti da su stočari ove agrarne godine, na osnovu prava prečeg zakupa dobili 90.000 hektara, od 280.000 koliko je bilo rasploživo. 

Prema rečima Lakića, prioritet imaju vlasnici preživara, koji dobijaju zemlju na nekoliko godina. U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je od 2006. godine i usvajanja Zakona o poljoprivrednom zemljištu, u pojedinim opštinama tek u agroekonomskoj 2018/19. godini prvi put ostvaren zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. To su: Aleksandrovac, Bor, Bosilegrad, Koceljeva, Mali Zvornik, Osečina, Preševo, Prijepolje i Raška.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Zakup državnog zemljišta Državno zemljište Branko Lukić Stočarstvo Ministarstvo poljoprivrede


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.