Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Milionska šteta zbog leda
  • 18.01.2017. 17:00

Zaleđeni Dunav zaustavio izvoz žitarica

Još nije poznato kolika će biti finansijska šteta koju će Srbija pretrpeti zbog zaustavljanja izvoza žitarica i prestanka plovidbe po zaleđenom Dunavu. Sigurno je samo to da će gubici biti veliki i meriće se milionima evra.

Foto: hansbenn / Pixabay
  • 1.803
  • 389
  • 0

Srbija će imati finansijsku štetu zbog obustave saobraćaja na Dunavu i nemogućnosti izvoza pšenice, kukuruza i soje, kaže direktor "Žita Srbije" Vukosav Saković. Kako prenosi portal 021.rs, iznos štete je, prema njegovim rečima, sada teško utvrditi precizno, ali je sigurno da će određen broj ugovora biti raskinut i da će kupci potražiti robu na mestima odakle mogu da je dopreme.

Saković objašnjava da je u januaru trebalo da se izveze 250.000 tona kukuruza, čija je vrednost 37 miliona evra, 40.000 tona soje, za 15 miliona evra, a očekivan prosečan izvoz pšenice je trebalo da bude oko 100.000 tona i njena vrednost je 15 miliona evra. Po svemu sudeći taj planirani devizni priliv će izostati.

Dodatni troškovi zbog dužeg lagerovanja i kamata

Proizvođači pšenice, kukuruza i soje će, kako je ocenio, imati i dodatne troškove zbog dužeg lagerovanja robe. Vukosav Saković ističe da se skladištenje mesečno plaća 1,5% od vrednosti robe. On dodaje i to da će nepredviđeni troškovi biti i finansiranje kamata na zaduživanje zbog toga što devizna sredstva od prodate robe neće stići prema planu.

Saković upozorava da će, uprkos tome što je prošla godina bila rodna, pa je požnjeveno 3,1 miliona tona pšenice, 8 miliona tona kukuruza, 650.000 tona suncokreta i 630.000 tona soje, sudeći po prodaji tih agrarnih proizvoda 2017. biti jedna od težih godina.

Nizak vodostaj, praznici i na kraju led zaustavljali izvoz

Kako trvdi direktor "Žita Srbije", roba se otežano isporučuje još od oktobra prošle godine, jer su u tom mesecu i novembru bili niski vodostaji i transport je bio otežan. U januaru ove godine su bili praznici i nekoliko dana potpune obustave saobraćaja na Dunavu, a najavljuje se još jedan hladan talas, i to će znatno otežati planiran izvoz prodate robe.

Dinamika rešavanja problema i eventualna brža isporuka žitarica, kako bi se nadoknadio zaostatak kada uslovi to omoguće, prema Sakovićevim rečima, zavisiće i od toga da li se mogu naći kupci i da li ima slobodnih barži za prevoz. On naglašava da je jedina dobra vest u celoj situaciji to što za raskid ugovora neće biti kaznenih penala.

Izvor: 021.rs

Foto: hansbenn / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Žitarice Pšenica Kukuruz Izvoz Tržište Led Dunav Šteta Vukosav Saković Žita Srbije Soja


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)