Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Premija za mleko
  • 07.06.2022. 09:00

Zaostale premije predstavili kao pomoć - drama u Republici Srpskoj?

Najavljeno je "dodatnih 3,8 miliona evra sredstava za podršku mekarskom sektoru". Međutim, isplata poslednjih podsticaja stvorila je konfuziju kod proizvođača.

Foto: Depositphotos/StockSeller
  • 123
  • 21
  • 0

Vlada Republike Srpske nedavno je saopštila da će mlekarskom sektoru u ovoj godini biti isplaćena dodatna sredstva, kako bi ublažile nastanak ozbiljnih poremećaja na tržištu. U vezi s tim, najavljeno je da će proizvođači u ovoj godini dobiti 15, umesto 12 premija.

Kako je 30. maja rekao predsednik Vlade republike Srpske Radovan Višković biće izdvojeno "dodatnih 443 miliona dinara sredstava iz Kompenzacionog fonda za podršku mlekarskom sektoru". Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske su prvog juna naveli da je za dve premije za mleko isplaćeno 287 miliona dinara. Za redovni mesečni podsticaj izdvojeno je nešto više od 143 miliona dinara, i više od 142 miliona dinara iz sredstava Kompenzacionog fonda RS.

Podsticaj za mart i april

Međutim, isplata ovih podsticja stvorila je konfuziju kod proizvođača. Pod uslovom anonimnosti, naveli su nam kako su na njihovim računima evidentirane dve redovne uplate premija - za mart i april, navodeći da nije reč ni o kakvim dodatnim sredstvima, kako to iz Vlade RS i resornog ministarstva pokušavaju prikazati.

Iz Ministarstva poljoprivrede RS na pitanja Agrokluba odgovaraju kako su upoznati sa aktuelnim stanjem u svim oblastima poljoprivredne proizvodnje. Ističu da je na sastanku s Viškovićem, a kojem je prisustvovao i predsednik Udruženja mlekara Republike Srpske Vladimir Usorac, razmatrana mogućnost isplate jednokratne premije u iznosu od oko tri dinara po litru za sve proizvođače koji su proizvodili mleko u prethodnoj godini. Ovom vrstom podrške izdvojena sredstva iznosila bi oko tri miliona evra.

Zaostale premije

Međutim, odlučili su se za drugi vid "podrške".

"Kako bi podrška bila veća, odlučeno je da se izvrši isplata zaostalih premija, tako da će mlekarima u ovoj godini biti isplaćeno 15 umesto dosadašnjih 12 premija koje su isplaćivane redovno svakog prvog u mesecu. Na ovaj način će mlekari u ovaj godini kroz premiju za mleko umesto planiranih 1,6 milijardi dinara, ostvariti oko dve milijarde", stoji u odgovoru iz Ministarstva.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede RS Kompenzacioni fond Vladimir Usorac Radovan Višković Mleko Proizvođači mleka Premije za mleko


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!