Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Specijalni rezervat prirode
  • 21.10.2017. 12:30

Zasavica slavi 20. rođendan

Ako volite prirodu, autohtone rase i domaće proizvode, posetite Zasavicu i proslavite sa njima 20 godina postojanja.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 543
  • 24
  • 0

Specijalni rezervat prirode Zasavica nalazi se na oko 20 kilometara od Sremske Mitrovice, a slavi i 20. rođendan. Ovo prirodno zaštićeno dobro prve kategorije je i turistička atrakcija, koja čeka posetioca koji će zaokružiti broj na pola miliona.

Od bare do zaštite Vlade Srbije

Do pre dve decenije, lokalno stanovništvo smatralo je ovo područje barom, ne prepoznajući njen potencijal.

"Počelo je slučajno, kda sam bio gost u Zasavici. Tražio sam od lokalnog stanovništva da mi pokažu tu baru, a onda sam otkrio izgubljenu reku od 33 kilometra. To su potvrdili i stručnjaci iz Zavoda za zaštitu prirode. Otkrili smo neverovatan biodiverzitet", priča upravnik Slobodan Simić.

Nakon godinu i po dana, Vlada Srbije je donela odluku da se ovo područje proglasi specijalnom rezervatom, o kome se brine "Pokret gorana" iz Sremske Mirovice.

Neiskorišćena priroda

Rečica sa vodom iz Drine, 3.000 hektara netaknutog pašnjaka, biodverzitet sa ogromnim potencijalom i neistražena i neiskorišćena priroda, inspirisali su sve koji su se u ovaj projekat upustili.

"Razvili smo tri avenije - zaštita i upravljanje, održivi turizam i očuvanje starih rasa. Oporavili smo mangulicu sremsku crnu, koja je potpuno bila izgubljena, napravili smo drugu po veličini farmu muznih magarica, u svetu, imamo bosanskog brdskog konja, podolsko govedo i druge vrste", kaže Simić.

Uvećava se i broj retkih ptica, koje se vraćaju. Imali su 120 vrsta, a danas ih je 213. Vratili su i dabra na Zasavicu i to nakon 100 godina.

Poljoprivreda u fokusu

Podstiču i organsku proizvodnju, povrtarsku, pre svega, jer im je poljoprivreda takođe u fokusu. Razvili su kooperaciju u stočarstvu, kada je reč o starim rasama, a lokalno stanovništvo ima priliku da ovde proda i svoje proizvode, kao i suvenire.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Slobodan Simić Mangulica Pokret gorana Dabar Magarac Podolsko govedo Bosanski brdski konj Organska proizvodnja Sremska Mitrovica


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.