Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konkurentnost u EU
  • 13.07.2015. 09:15

Zaštitom geografskog porekla do konkurentnosti

Ministarka Bogosavljević Bošković u Pirotu je govorila o zaštiti geografskog porekla i kako će to doprineti prepoznatljivosti proizvoda iz Srbije na EU tržištu i na taj način povećati konkurentnost.

Foto: depositphotos.com
  • 79
  • 3
  • 0

Tokom posete Pirotu, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković sa saradnicima je razgovarala sa predsednikom opštine, Vladanom Vasićem i predstavnicima lokalne samouprave.

Govoreći o zaštiti geografskog porekla, ministarka je navela da će na taj način, Srbija svoje proizvode učiniti prepoznatljivijim na tržištima EU što će doprineti konkurentnosti domaćih proizvoda.

Oznaka geografskog porekla - viša cenovna kategorija

Ministarka je pojasnila da proizvodi koji nose jednu od oznaka geografskog porekla pripadaju proizvodima više cenovne kategorije, donose povećanje prihoda proizvođačima, povećavaju prepoznatljivost područja na kojima se proizvode, omogućavaju brži razvoj ruralnog turizma, povećavaju mogućnost izvoza, osnivanja udruženja, zadruga i klastera sa ciljem zajedničkog nastupa na tržištu.

Takođe je iskoristila priliku i da upozori da proizvodi sa oznakama geografskog porekla moraju da garantuju prepoznatljiv kvalitet, neguju i razvijaju lokalnu tradiciju i promovišu regionalni identitet i tako sprečavaju migracije stanovništva iz regije.

Kvalitet je prioritet u Strategiji poljoprivrede

"Unapređenje politike kvaliteta postavljeno je kao jedan od prioriteta u Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije za period 2014 - 2024. godine. S tim u vezi, proizvođačima hrane koja nosi neku od oznaka geografskog porekla, zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, omogućena je i dodatna podrška, kroz podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, investicijama u preradu i marketing u sektorima mleka, mesa, voća i povrća, kao i kroz podršku unapređenju konkurentnosti i dostizanju standarda kvaliteta", rekla je ministarka.

Ministar Bogosavljević Bošković je u Pirotu posetila Mlekarsku školu "Dr Obren Pejić", poznatu po ručnoj izradi Pirotskog kačkavalja, radionicu za proizvodnju Peglane kobasice i Ćilimarsku zadrugu "Damsko srce".

U Republici Srbiji zaštita geografskog porekla definisana je Zakonom o oznakama geografskog porekla koji se odnosi, pored poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (osim vina i jakih alkoholnih pića) i na sve prirodne i industrijske proizvode, proizvode domaće radinosti i na usluge.

Trenutno u Srbiji ima 36 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (osim vina i rakija) koji su registrovani imenom porekla ili geografskom oznakom.

Foto: depositphotos.com; Jim_Filim


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Pirot Snežana Bogosavljević Bošković Zaštita geografskog porekla Strategija poljoprivrede Tradicija Ruralni razvoj Kvaliteta Konkurentnost Regionalni identitet Izvoz Vladan Vasić Podsticaji

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]