Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 30.03.2023. 15:00

Zašto je protestovalo 5.000 slovenačkih poljoprivrednika?

Ukazali su na neodržive uslove u sektoru, a očekuju da će biti pozvani na sastanak u Vladi.

Foto: Facebook/Meta Zmrzlikar
  • 104
  • 12
  • 0

Poljoprivrednici su širom Slovenije održali proteste zbog neodrživih uslova u ovom sektoru, izveštava Euractiv. Oko 5.000 učesnika okupilo se u dvadesetak gradova. Sindikat poljoprivrednika, koji je organizator protesta, ne želi uplitanje političkih stranaka.

Zadiranje u tradicionalne poljoprivredne prakse

Ovo je znak neslaganja sa zelenom agendom koju u zemlji sprovode nacionalni i evropski zvaničnici, poručili su slovenački farmeri, koji naglašavaju da je u ovakvim uslovima gotovo nemoguće raditi.

Protest je delimično odgovor na nedavnu odluku Ustavnog suda kojom je strogo ograničena upotreba pesticida u vodozaštitnom području oko glavnog grada - Ljubljane. Poljoprivrednici smatraju da su ekološke politike i najnovije smernice EU o poljoprivredi zadiranje u tradicionalne poljoprivredne prakse.

Predsednik Sindikata poljoprivrednikav Anton Medved rekao je da će aktivnosti biti pojačane ako Vlada ne počne da razmatra pritužbe. Neke su specifične za lokalne sredine poput ekspanzije populacije vukova i mrkog medveda u jugozapadnoj Sloveniji, koja je dovela do čestih napada na stoku. Medvedev ističe kako su poljoprivrednici "žrtvovani za ekološke eksperimente aktivista i državnih službenika". Očekuje se da će predstavnike poljoprivrednika pozvati na sastanak u Vladu u sledećih desetak dana.

Previše zaštićenih područja

Poljoprivrednici zahtevaju od države da određena područja koja su označena kao Natura 2000 budu revidirana, ispitana i smanjena. Slovenija ima 355 Natura 2000 područja, 324 određena prema Direktivi o staništima i 31 prema Direktivi o pticama. Tako ova područja pokrivaju više od trećine ukupne teritorije države.

Naglašavaju da je sigurnost hrane u Sloveniji prioritet i ne sme da bude podređena "ekološkim avanturama", a poljoprivrednici se protive i novom oporezivanju. Poručuju kako njihova imanja nisu uzrok, već rešenje klimatskih i ekoloških problema.


Tagovi

Slovenija Protesti poljoprivrednika Anton Medved Zelena agenda EU


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kada koka zaluta u komšiluk onda gazdarica mora da je vrati.