Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Bezbednost hrane
 • 07.06.2023. 07:30

Zašto je važna bezbednost hrane? Evo 10 važnih činjenica

Svakodnevno konzumiramo različite namirnice, a od njihovog kvaliteta i zdravstvene ispravnosti zavisi naše zdravlje i život.

Foto: Depositphoto/kasto
 • 60
 • 15
 • 0

Svetski dan bezbednosti hrane obeležava se 7. juna 2023., već petu godinu nakon što ga je 2018. ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Cilj je skrenuti pažnju na značaj zdravstveno ispravne hrane, ali i podstaknuti na sprečavanje, otkrivanje i upravljanje rizicima uzrokovanim hranom, kako bi se doprinelo njenoj sigurnosti, ljudskom zdravlju, ekonomskom prosperitetu, poljoprivrednoj proizvodnji, pristupu tržištu, turizmu i održivom razvoju.

Važnost prehrambenih standarda

Ovogodišnja tema "Prehrambeni standardi spašavaju živote" naglašava ulogu uspostavljenih praksi i standarda sigurnosti i kvaliteta hrane.

Svakodnevno konzumiramo različite namirnice, a od njihovog kvaliteta i zdravstvene ispravnosti zavisi naše zdravlje i život. Različiti globalni faktori utiču na snabdevanje i bezbednost što mora da bude prioritet jer se poljoprivredno prehrambeni sistemi menjaju s vremenom.

10 činjenica koje povezujemo sa bezbednošću hrane

 1. Postoji preko 250 bolesti koje se prenose hranom;
 2. Više od 600 miliona ljudi oboli, a 420 000 umre svake godine od konzumiranja kontaminirane hrane;
 3. Najviše su pogođena deca mlađa od pet godina i na njih se odnosi 40 odsto bolesti koje se prenose na ovaj način;
 4. Svake godine zbog toga umre 125.000 predškolske dece;
 5. Od bakterija iz hrane koje izazivaju bolesti najčešće su Salmonella, Campylobacter i enterohemoragična Escherichia coli. Slučajevi s Campylobacterom uglavnom su uzrokovani sirovim mlekom, sirovom ili nedovoljno kuvanim pilećim mesom i vodom za piće. Enterohemoragična Escherichia coli povezana je s nepasteriziranim mlekom, nedovoljno kuvanim mesom i kontaminiranim svežim voćem i povrćem;
 6. Pojava listerija izaziva pobačaje trudnica ili smrt novorođenčadi, dece i starih osoba. Nalazi se u nepasterizovanim mlečnim proizvodima i raznim prehrambenim namirnicama. Može da se razvije i i u onima koji se čuvaju na nižoj temperaturi u frižideru;
 7. Bakterija Vibrio cholerae može zaraziti ljude preko kontaminirane vode ili hrane. Izaziva dijareju i može dovesti do smrti;
 8. Sveže prehrambene proizvode treba čuvati na temperaturi ispod 4ºC;
 9. Zamrzavanje usporava rast štetnih mikroorganizama, dok ih visoke temperature (kuvanje) uništava;
 10. Isti patogeni koji uzrokuju trovanje hranom mogu uzrokovati artritis, zapaljenje bubrega i meningitis.

Tagovi

Hrana Prehrambeni standardi 10 činjenica Bolesti Bakterije u hrani Svetkis dan bezbednosti hrane Bezbedna hrana


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.