Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komasacija
  • 09.03.2018. 10:15

Završna faza komasacije u Kupusini

Komasacijom je u Kupusini obuhvaćeno više od 14.000 parcela, a broj listova nepokretnosti je sveden na 2.012.

Foto: Pixabay / Photomat
  • 668
  • 30
  • 0

Katastarska opština Kupusina privodi kraju komasaciju, odnosno proces ukrupnjavanja zemljišta, koji traje već tri godine. Očekuju da će podela zemljišta biti završena do septembra ove godine. Obuhvaćeno je  preko 14.000 parcela ili 6.200 hektara oranica i šuma. Apatinska opština je, u saradnji sa Pokrajinskom vladom, investirala 137 miliona dinara.

Rešavanje višedecenijskih problema

Za Kupusince, ovo je bilo neophodno, jer listovi nepokretnosti datiraju po starim planovima iz 19. veka, prenosi RTV.  Na ovaj način se rešavaju višedecenijski problemi oko imovinsko-pravnih odnosa, ali i putna i kanalska mreža. Time će se stvoriti uslovi za moderniju poljoprivredu.

"Meštani su lane imali mnogo problema zbog parcela koje su bile veoma usitnjene i raspoređene na više mesta, a mnoge površine bile su različitih dimenzija, što je otežavalo proizvodnju", rekao je sekretar Mesne zajednice Kupusina, Atila Hodovanj.

Realna nadela zemljišta

Urađen je katastarsko - topografski plan, a stigli su i betonski stubovi za obeležavanje novih parcela. Hodovanji dodaje i da je urađeno oko 280 profila zemljišta. Nada se da će nakon nadele zemljišta ljudi biti zadovoljni, jer tvrdi da je zaista realna.

"Ranije smo imali 3.020 listova nepokretnosti u KO Kupusina, a sada je taj broj sveden na 2.012 listova. Od iduće sedmice počinje uzimanje želja u postupku preuzimanja komasacione mase, a verujem da će to sve teći po planu, kao što je bilo i do sada", kaže Nemanja Radojičić, rukovodilac kod izvođača radova na poslovima komasacije u KO Kupusina.


Izvori

RTV


Tagovi

Kupusina Komasacija Atila Hodovanj Nemanja Radojičić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.