Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruski embargo
  • 17.11.2017. 22:00

Zbog ruskog embarga Krizni fond za poljoprivredu EU?

Zbog ruske zabrane uvoza, evropski proizvođači voća i povrća ostali su bez važnog izvoznog tržišta, a produženje te zabrane do 31. decembra 2018. godine nesumnjivo će i dalje imati ozbiljne posledice za sektor.

Foto: Leonardo
  • 239
  • 11
  • 0

Evropski parlament u Strazburu na svojoj plenarnoj sednici je sa poverenikom za poljoprivredu i ruralni razvoj Filom Hoganom (Philom Hoganom) raspravljao o ruskoj zabrani uvoza voća i povrća, zbog koje su evropski proizvođači ostali bez važnog izvoznog tržišta, a produženje te zabrane do 31. decembra 2018. godine nesumnjivo će i dalje imati ozbiljne posledice za sektor.

Čulo se da je ruska Vlada iskoristila uvedeni embargo kao meru zaštite svojih poljoprivrednika, koje su podržali programima jeftinih kredita za poljoprivrednike početnike. Broj takvih novih kredita samo u 2016. godini popeo se na preko 9.200, što je dovelo do povećanja poljoprivredne proizvodnje u Rusiji.

Traže se nova tržišta za evropske poljoprivrednike

Veruje se da je evropske poljoprivrednike potrebno podržati, kako bi našli nova tržišta za svoje proizvode i opstali do eventualnog povratka na rusko tržište, za šta im je potrebna finansijska podrška iz EU.

Poverenik Hogan podržao je inicijativu o formiranju Kriznog fonda izvan proračuna za poljoprivredu, te je rekao da ulaže napore kako bi za evropske proizvode otvorio nova tržišta. Dodao je da u ove tri godine izdvojeno 490 miliona evra kako bi se pomoglo proizvođačima voća i povrća zbog ruskog embarga i da je dodatnih 1,5 milijardi evra obezbeđeno za poljoprivredu zbog krize.

Foto: Leonardo1982 / Pixabay


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!