Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Rumuniji
  • 05.08.2015. 09:00

Zbog suše gubitak 2 milijarde evra

Četiri nedelje nije pala kap kiše, a dnevne temperature se nisu spustile ispod 35 stepeni

Foto: depositphotos.com
  • 75
  • 3
  • 0

Rumuniju već nekoliko meseci pogađa ozbiljna suša, koja je tamošnjim poljoprivrednicima nanele gubitke koji se procenjuju na dve milijarde evra, saopštile su danas asocijacije poljoprivrednika.

"Gubici su ogromni, dostigli su dve milijarde evra, a mogli bi još da porastu ako se toplotni talas i suša nastave. U nekim regijama, kiša nije pala od aprila", rekao je za agenciju Medijafaks predsednik Rumunske lige poljoprivrednika, Laurentiju Baču. Poljoprivreda čini šest odsto bruto domaćeg proizvoda Rumunije, jedne od najsiromašnijih članica Evropske unije.

Četiri nedelje bez kiše

U zapadnoj regiji Mehedinci, rod suncokreta u potpunosti je spaljen na hiljadama hektara, isto kao i kukuruz, rekao je za Frans pres Aleksandru Stroesku iz lokalne asocijacije poljoprivrednika. "Četiri nedelje nije pala kap kiše, a dnevne temperature se nisu spustile ispod 35 stepeni", dodao je on.

Asocijacija rumunskih poljoprivrednika procenjuje da je sušom pogođeno između 30 i 40 odsto useva na jugu i istoku zemlje, što je najteži slučaj suše od 2008.

Poljoprivrednici krive vladu što nije ispunila obećanje i oživela sisteme za navodnjavanje koji su u komunističkoj eri pokrivali 3,5 miliona hekatara, a danas pokrivaju jedva 300.000 hektara.

Foto: depositphotos.com


Izvori

Tanjug


Tagovi

Rumunija Evropska unija Mehedinci Suša Laurentiju Baču

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!