Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja glifosata
  • 19.02.2022. 18:00

Zbog više sile ograničena isporuka glifosata?

Tehnički problemi zadesili su Bayer-ovog dobavljača sirovina za proizvodnju globalno poznatog herbicida. Poteškoće sa isporukom bi mogle da potraju tri meseca.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 312
  • 94
  • 0

Problemi u lancima snabdevanja u poslednjih nekoliko meseci utiču i na industriju sredstava za zaštitu bilja. Poslednja takva vest dolazi iz kompanije Bayer gde je zbog uskog grla u snabdevanju glifosatom, što oni nazivaju višom silom, došlo do ograničene isporuke ovog sistemskog herbicida širokog spektra, koji se koristi za uništavanje korova.

Razlog su, piše Reuters, tehnički problemi koji su zadesili važnog Bayer-ovog dobavljača sirovina za proizvodnju ovog hemijskog sredstva.   

"Naš dobavljač radi na obnavljanju proizvodnje. Nabavili smo dodatne materijale i preduzeli druge napore za ublažavanje ove situacije", stoji u saopštenju kompanije gde su odbili da otkriju o kom je dobavljaču i sastojku reč. 

Još uvek ne mogu da daju nikakve informacije o tome koliko dugo će poteškoće sa isporukom trajati i koje su zemlje pogođene, piše Agrarheute

Ali, pretpostavljaju da bi nedostatak sirovine mogao da potraje oko tri meseca. Kada je reč o odnosima sa klijentima, pozivaju se na višu silu što znači da neće morati da nadomeste štetu uprkos neispunjenim ugovorima.

Kada je reč o ovom globalno korišćenom herbicidu, Evropska unija razmatra njegovu zabranu što je naišlo na niz polemika. Mnogi se konvencionalni poljoprivredni proizvođači boje da bi bez ekvivalentne alternative takva odluka dovela do povećanja troškova proizvodnje. 

Proračuni konsultantske kuće "Seges" su pokazali da bi izostavljanje glifosata bez efikasnog zamenskog sredstva konvencionalne farme koštalo u proseku oko 120 evra/ha.


Tagovi

Glifosat Bayer Lanci snabdevanja Dobavljač Herbicid Isporuka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.