Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toplotni stres
  • 12.07.2021. 18:00

Zbog vrućine uginulo više od 200.000 kokošaka na crnogorskoj farmi

Pre tri dana na farmi Agromont u Martinićima zbog nestanka struje i toplotnog udara uginulo je preko 200.000 kokoši. Šteta je procenjena na milion evra.

Foto: Depositphotos/chayakorn.lot@gmail.com
  • 374
  • 135
  • 0

Više od 200.000 kokošaka uginulo je pre tri dana na crnogorskoj farmi Agromont u Martinićima, u blizini Podgorice. Kako piše tamošnji portal Vijesti, do nesretnog slučaja došlo je nakon nestanka struje zbog čega se prostor gde se nalaze životinje nije mogao rashladiti.

Vlasnik farme Božo Jokić nije hteo da da izjavu za medije, a prema neslužbenim saznanjima, živina je uginula jer je izbio jedan od osigurača zbog čega nisu radili rashladni uređaji. U trenutku nemilog događaja temperatura je u tom delu Crne Gore prelazila 40°C.

Temperature preko 26°C u kokošinjcu predstavljaju rizik

Prema navodima ovoga portala, životinje nisu bile osigurane, za razliku od objekata u kojima su bile smeštene.

Iz crnogorskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrdili su da su upoznati sa tim da je došlo do uginuća i da će obići ovu živinarsku farmu, inače, najveću u toj zemlji.

Broj od 200 hiljada kokošaka čini trećinu od ukupnog broja u Crnoj Gori, a šteta se procenjuje na više od milion evra. Iz resornog ministarstva je rečeno da su naredili nadležnim službama izlazak na teren kako bi ispratili proces zakapanja uginule živine.

Ovo su ocenili kao najvećom katastrofom u živinarskom sektoru u Evropi zbog koje će biti ugroženo tržište u Crnoj Gori. Ova je farma proizvodila petinu svih jaja na domaćem tržištu na kojem dnevna potrošnja iznosi oko milion komada.

Na farmi je zaposleno stotinak ljudi, a Ministarstvo traži načina kako da se pomogne ovoj firmi. 


Tagovi

Crna Gora Toplotni stres Uginuće Kokoške


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.