Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje vazduha
  • 18.06.2016. 15:00

Zbog zagađenog vazduha umrlo 3 miliona ljudi

Prema izveštaju OECD-a, do 2060. godine zagađenje vazduha moglo bi godišnje da odnese šest do devet miliona života, a najranjiviji su deca i starije osobe.

Foto: olegkamenskij/Pixabay
  • 434
  • 21
  • 0

Zagađenje vazduha u svetu uzrok je oko tri miliona smrti godišnje, navodi Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Prema izveštaju koji su podneli, do 2060. godine zagađenje vazduha moglo bi godišnje da odnese šest do devet miliona života, a najranjiviji su deca i starije osobe.

Teške posledice za ekonomiju

"Broj prerano umrlih zbog zagađenja vazduha je već sada zastrašujući a potencijalni rast tog broja u narednih nekoliko decenija užasava. Ako to nije dovoljna motivacija za akciju, treba naglasiti i da će zagađenje vazduha dovesti do teških posledica za ekonomiju", rekao je OECD-ov direktor za zaštitu životne sredine Sajmon Apton.

Ukoliko ne dođe do značajnih promena, dodao je Apton, ekonomske posledice zagađenja vazduha će do 2060. godine iznositi oko 2.600 milijardi dolara godišnje.Trenutno se na lečenje posledica zagađenja vazduha u svetu troši 21 milijarda dolara godišnje, a do 2060. godine bi taj iznos mogao da se poveća na 176 milijardi.

Smanjenje prinosa mnogih useva

Povećanje broja umrlih zbog zagađenja vazduha zabeleženo je u Indiji, Kini, Koreji i centralnoj Aziji, u zemljama poput Uzbekistana. Prognozirano je da će se 2060. godine broj prerano umrlih u Kini utrostručiti u odnosu na 2010. godinu, dok će se u Indiji taj broj povećati i do četiri puta. Pad broja prerano umrlih zabeležen je u Sjedinjenim Američkim Državama i Zapadnoj Evropi zahvaljujući okretanju čistijoj energiji i transportu.

Stručnjaci očekuju i da će zagađenje vazduha dovesti do smanjenja prinosa mnogih useva. Smanjenje useva pogodiće većinu zemalja osim Brazila, Rusije i dela Južne Amerike gde je poboljšana konkurentnost proizvoda.

Foto: olegkamenskij/Pixabay


Tagovi

OCED Ekologija Životna sredina Okolina


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.