Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni klimatski fond
  • 14.03.2019. 20:30

Zeleni fond: Za Srbiju opredeljeno 300.000 dolara

U okviru Zelenog klimatskog fonda za Srbiju je opredeljeno inicijalnih 300.000 američkih dolara za jačanje kapaciteta Nacionalne fokalne tačke i sastavljanje Nacionalnog programa prioriteta za finansiranje iz Fonda.

Foto: Biljana Nenković
  • 93
  • 4
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UN Environment) održali su prvi konsultativni sastanak sa zainteresovanim stranama u okviru projekta "Jačanje kapaciteta Republike Srbije za efikasno angažovanje sa Zelenim klimatskim fondom", prenosi RTV. 

U okviru Zelenog klimatskog fonda za Srbiju je opredeljeno inicijalnih 300.000 američkih dolara za jačanje kapaciteta Nacionalne fokalne tačke i sastavljanje Nacionalnog programa prioriteta za finansiranje iz Fonda.

Srbija je potpisnica konvencije od 2001. godine

Ovo je početni korak kojim se stiču uslovi za pristup dodatnim sredstvima, poput sredstava za izradu Nacionalnog plana adaptacije čiji iznos može biti i do tri miliona dolara, rečeno je na sastanku, a navodi se u saopštenju organizatora.

Na skupu su predstavljeni osnovni ciljevi projekta, između ostalog i priprema Nacionalnog programa prioriteta za finansiranje iz Fonda, koji je definisao konkretne oblasti od najvećeg značaja za Srbiju u pogledu prilagođavanja klimatskim promenama.

Cilj projekta je da se, uz koordinaciju sa zainteresovanim stranama (institucije Vlade, lokalne samouprave, organizacije civilnog društva, javne i privatne kompanije, banke i druge finansijske institucije...,) identifikuju prioriteti za finansiranje iz Fonda odnosno pripremi takozvani Nacionalni program prioriteta za finansiranje iz Zelenog klimatskog fonda.

Inače, Zeleni klimatski fond je međunarodni fond koji je osnovan 2010. pod okriljem Okvirne konvencije UN o promeni klime, a Srbija je potpisnica te konvencije od 2001.


Izvori

RTV


Tagovi

Zeleni fond Konvencija Zeleni klimatski fond Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.