• Klimatske promene
  • 10.08.2018. 18:30

Zemlja će se pretvoriti u - rernu?

"Brojna mesta na Zemlji bi postala nenastanjiva ako Zemlja-rerna postane stvarnost", istakao je švedski naučnik Johan Rokstrem.

Foto: Pixabay / Ken_Lecoq
  • 508
  • 25
  • 0

Zemlja će preći tačku pucanja i pretvoriće se u rernu, ukoliko polarne kape nastave da se tope, šume da se uništavaju, a emisije gasova staklene bašte da svake godine obaraju rekorde, upozoravaju stručnjaci. Te promene su moguće za samo nekoliko decenija, pa je prelaz na zelenu ekonomiju hitniji nego ikad, piše Euractiv.

Zemlja - rerna je opasna za mnoge

Prelazak praga bi značio temperature koje bi bile za četiri do pet stepeni više nego u predindustrijskom periodu i nivo mora za 10 do 60 metara viši nego danas. "Zemlju-rernu najverovatnije je nemoguće kontrolisati i opasna je za mnoge", stoji u zaključku danskih, australijskih i nemačkih naučnika o efektima klimatskih promena u Nemačkoj. 

Šta će se dešavati?

Dodaje se da će se reke izlivati, uragani će pustošiti obale, a koralni grebeni će nestati - i sve to pre kraja XXI veka! Globalna prosečna temperatura prevazilazi one iz bilo kog ciklusa koji razdvaja dva ledena doba, tokom više od 1,2 miliona godina. Otapanje polarnih kapa izazvalo bi znatno povećanje nivoa okeana, potapajući priobalna područja u kojima živi stotine miliona ljudi.

"Brojna mesta na Zemlji bi postala nenastanjiva ako Zemlja-rerna postane stvarnost", istakao je švedski naučnik Johan Rokstrem.

Temperatura raste za 0,17 stepeni svakih 10 godina

Tačka pucanja mogao bi da bude porast prosečne tepmperature od dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsku eru. Ovo bi izazvalo "domino efekat" i aktiviralo druge simptome prelaska praga, upozoravaju naučnici.  Temperatura sada raste za 0,17 stepeni svakih 10 godina, a izražena je i zabrinutost zbog sve većeg broja šumskih požara kako se planeta greje.

Neophodno odmah promeniti način života!

Naučnici apeluju da je neophodno odmah promeniti način života da bi se zaštitila Zemlja, a to pre svega podrazumeva zamenu fosilnih goriva izvorima energije koji ne emituju CO2. Preporučuju bolje upravljanje zemljištem, bolje poljoprivredne prakse, zaštitu zemljišta i obala, razvijanje tehnika za zadržavanje CO2, sađenje drveća i prestanak deforestacije.


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Zemlja Rerna Zaštita životne sredine Ekologija Temperatura Otopljavanje Fosilna goriva Ugljen dioksid


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.