Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pančevački ratari
  • 06.07.2015. 15:00

Zemlju prodati mladim poljoprivrednicima

Pančevački poljoprivrednici zalažu se za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta, koje nije predmet restitucije, mladim poljoprivrednicima, a ne strancima. Predlažu ograničenje prečeg zakupa stočarima po osnovu uslovnog grla - najviše do 200 hektara.

  • 117
  • 4
  • 0

Pančevački poljoprivrednici zalažu se za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta, koje nije predmet restitucije, mladim poljoprivrednicima, a ne strancima. Udruženje Pančevački ratari i Agrarni forum Pančevo predlažu i ograničenje prečeg zakupa stočarima po osnovu uslovnog grla - najviše do 200 hektara.

Stavove tog udruženja na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine predočio je predsednik Udruženja Pančevački ratari, Jovan Negovan.

Razmatran nacrt Zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu

U nastavku sastanka održana je sednica Saveta ministra na kojoj je razmatran nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu, a u zajedničkom saopštenju poljoprivrednih udruženja tvrdi se da je uvedena jedna veoma važna kategorija - prodaja državnog poljoprivrednog zemljišta mladim poljoprivrednicima.

"Ovaj nacrt zakona su podržale i ostale asocijacije poljoprivrednika kao i članovi Saveta ministra koji su svojim predlozima znatno doprineli poboljšanju teksta nacrta zakona", navedeno je u saopštenju. Govoreći o novom nacrtu zakona o restituciji, Negovan, koji je i član Saveta ministra, rekao je da gore pomenute asocijacije podržavaju vraćanje poljoprivrednog zemljišta, prvo u katastarskoj opštini u kojoj je zemljište oduzeto ili u okviru lokalne samouprave. "Za poljoprivrednike, članove asocijacija, nije prihvatljivo vraćanje zemljišta na teritoriji okruga, ali je uslovno prihvatljivo vraćanje oduzetog zemljišta u drugoj, susednoj, lokalnoj samoupravi ako se katastarske opštine graniče", istakao je Negovan.

Ukazano i na nezakonitu naplatu naknade za odvodnjavanje

On je Ministarstvu ukazao na nezakonitu naplatu naknade za odvodnjavanje što je, prema njegovim rečima, vrlo jasno obrazloženo i u mišljenju (pismeni akt) pokrajinskog ombudsmana, kao i u zahtevu za ocenu ustavnosti opšteg akta koji je ombudsman podneo još 2010. godine Ustavnom sudu Srbije. U saopštenju tih uduženja poljoprivrednika navodi se da je Ministarstvo poljoprivrede preduzelo da u interno-službenoj korespodenciji sa Ministarstvom finansija reguliše ovu problematiku koja se, dodaju, proteže na period duži od desetak godina.

Sastanak u Ministarstvu održan je na zahtev gore navedenih asocijacija poljoprivrednika krajem prošle sedmice, i to sa sa ministarkom poljoprivrede Snežanom Bogosavljević Bošković, i njenim najbližim saradnicima.


Izvori

Tanjug


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Prodaja zemlje Zakon o poljoprivrednom zemljištu Zakon o restituciji Jovan Njegovan Snežana Bogosavljević Bošković Pančevački ratari Agrarni forum Pančevo Ograničenje prečeg zakupa Stočari Naknada za odvodnjavanje