Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene u poljoprivredi
  • 31.03.2019. 16:30

Žene sa sela su još u patrijarhu

Seoske žene iz Zlatiborskog, Moravičkog i Raškog okruga prošle su DAFF obuku za izradu biznis planova u oblasti poljoprivredne proizvodnje i njih 12 je dobilo grant u opremi u vrednosti od po 60.000 dinara. Žene koje su prošle obuku smatraju da još uvek vlada patrijarhalni odnos.

Foto: Bigstockphoto/vladteodor
  • 222
  • 15
  • 0

Projekat "Seoske žene Zlatiborskog, Moravičkog Raškog okruga su snaga zajednice" pokrenuo je Ženski centar Užice i Fenomena iz Kraljeva. Projekat je finansirala Agencija Ujedinjenih nacija za pitanja žena i rodne ravnopravnosti "Un Women". Seoske žene koje su učestvovale u ovom projektu kažu da im obuka mnogo znači u ekonomskom smislu, kao i u udruživanju, naročito u ovim krajevima, gde još uvek, kako tvrde, vlada patrijarhalni odnos. 

Objedinile pčelarstvo i voćarstvo zbog većeg prinosa

Žene koje su prošle obuke, prezadovoljne su onim što su naučile i opremom. Mlada nezaposlena devojka inižinjer voćarstva Nevena Jeremić iz ivanjičkog sela kaže da će joj dobijenih 10 košnica mnogo značiti.

"Moja sestra, koja je prostorni planer bez posla, i ja bavimo se voćarstvom i imamo 13 košnica. Pokušavamo da voćarstvo i pčelarstvo objedinimo u cilju većeg prinosa. Dosta nam znači ova obuka jer smo imale priliku da naučimo kako se prave projekti, kako da konkurišemo. Ovih još 10 košnica će nam dobro doći, a ova nam je druga godina kako se bavimo pčelarstvom", rekla je Nevena.

Ona kaže da koliko god da se priča o nekoj rodnoj ravnopravnosti do toga se još uvek nije došlo.

"Često se žene sa sela nalaze kao pod nekim staklenim zvonom i retko su gde vidljive u društvu. U Ivanjici uopšte nemamo priliku da konkurišemo i pravimo neke projekte ili da se sa nekim udružimo. Nemamo razumevanja na tom polju", dodala je Nevena.

Ženi je teško da opstane na tržištu

Marija Šibak iz Novog sela kod Vrnjačke Banje, diplomirani inžinjer voćarstva, nema stalni posao u struci, počela je da se bavi poljoprivredom na gazdinstvu svog supruga.

"Gajimo kupinu na povšrinu pola hektara i trenutno sadimo kupinu na još pola hektara. Uglavnom je plasiramo u svežem stanju, a jedan deo prerađujemo u sok i u vino. Planiramo da se više posvetimo preradi vina. Prošle godine smo proizveli oko 100 l kupinovog vina. Ovu edukaciju kroz koju sam prošla preporučujem svakoj ženi," kaže Marija.

Preporučuje udruživanje i kaže da joj je finansijska podrška veoma značajna. "Ja sam aplicirala za cedelicu za voće i balone, jer mi trebaju zbog vina. Dodala bih da žene u našem kraju još nisu ravnopravne sa muškarcima. Ženi je teško da počne neki posao, a još teže da opstane na tržištu," zaključuje Marija.

Bitno ekonomsko osnaživanje žena

Svetlana Davidović iz dragačevskog sela, koja ima proizvodnju maline, krompira i sada pokušava da pokrene i stočarstvo, odnosno proizvodnju sira, kaže da su osnovale udruženje, najpre zbog toga što seoske žene žive u teškim uslovima.

"Cilj nam je najpre da napravimo dobru komunikaciju među seoskim ženama, pa tek onda da zajedno što više proizvedemo i prodamo. Imamo dosta žena koje se bave proizvodnjom sira, sokova, neke prave kolače i drugo. Zato je bitno ekonomsko osnaživanje žena, jer živimo u takvom sredinama gde imamo malo razumevanja, a još manje su mogućnosti da otputujemo i vidimo kod drugih kako rade na svojim gazdinstvima. Još uvek taj patrijarhalni odnos dominira".

DAFF obuka se sastajala u razvijanju biznis planova i razvijanju poslovne ideje u okviru agrobiznisa. Radmila Gujaničić, predsednica Ženskog centra Užice objasnila je da je ovaj projekat na neki način kruna napora da od 2007. godine organizuju žene u seoskim sredinama, uspostave kontakte sa njima i da razviju neke inicijative. "

"Već imamo registrovano prvo udurženje žena sa sele u Dragačevu, a ovih dana biće osnovan i "Savez seoskih žena opštine Čajetina", kao i udruženje seoskih žena u Raškom okrugu," rekla je Radmila.

Udruživanje žena za bolje rezultate

Jasmina Kostić, koja se bavi kozarstvom, buduća je predsednica "Saveza seoskih žena opštine Čajetina," prvog ženskog udruženja na teritoriji te opštine. Opština Čajetina ima 21 selo i kako kaže Kostić mnogo ljudi ostaje i ne odlaze iz svog kraja.

"Ima dosta žena koje rade na selu i koje mogu da doprinesu dosta zajednici, i zato se sada udružujemo. Zato nam je potrebna bila ovakva jedna inicijalna kapisla da se organizujemo. Između ostalog, naše udruženje će se bazirati i na seoski turizam. Sigurno ćemo mnogo raditi da promenimo situaciju kada je reč o rodnoj ravnopravnosti. U ovom kraju je još uvek patrijarhalna sredina, žene nisu baš ohrabrene od svojih muževa, svekrva, braće, očeva da se udružuju i budu ekonomski samostalne".

Grant dobile polaznice koje su bile najbolje na obuci

Kroz DAFF obuku prošle su 24 žene od 47 prijavljenih, dok je 12 njih dobilo grant za opremu, koja im je neophodna za ravoj njihovih poslovnih ideja. Oprema je namenjena za 12 različitih poslovnih ideja i to u oblasti pčelarstva, malinarstva, voćarstva, mlekarstva, čerupaljke za pileće, proizvodnju ranog povrća, špargle... Među ovih 12 žena je veći deo početnica u poljoprivredi, a ima i onih koje nastavljaju proizvodnju uz ovu podršku.

Olja Janković Leković, koodrinatorka za projekte u "Un Women" rekla je da su podržali ovaj projekat jer su to ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanje žena.

Marina Tucović, članica tima za ekonomsko osnaživanje žena Ženskog centra Užice, naglasila je da su grant dobile polaznice koje su najbolje rezultate pokazale na obuci. Prema rečima Žarka Markovića, predsednika komisije za poljoprivredu opštine Vrnjačka banja, ova opština posvećuje dosta pažnje seoskim ženama, koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, te da su za žene mlađe od 40 godina opredeljeni podsticaji za dobijanje stimulansa. 

Projekat je realizovan u saradnji i sa "Zlatiborskim krugom" iz Čajetine i "Ekološkim društvom Dragačevo" iz Guče.


Foto prilog


Tagovi

Projekat Ženski centar Užice Fenomena iz Kraljeva DAFF obuka Radmila Gujaničić Dragačevo Čajetina Olja Janković Leković Marina Tucović Žarko Marković


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.