Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Usevi
  • 11.01.2023. 12:00

Zima bez snega: Orežite voće i ne žurite sa prihranom ratarskih useva

Kod voća treba usporiti vegetaciju, usled visokih temperatura, a za ratarske useve valjalo bi uraditi N-min analizu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 305
  • 45
  • 0

Zima bez snega i temperature iznad uobičajenih za ovo doba godine škode voćkama i dovele su do toga da neki vegetativni procesi kod njih krenu ranije nego što bi trebalo, zbog čega bi, savetuju stručnjaci, proizvođači trebalo da obave odgovarajuće orezivanje i tako uspore započetu vegetaciju, piše Tanjug.

"To bi uradio sneg, a ono što proizvodjači mogu da urade, pogotovo kod drvenastih voćnih vrsta jeste da obave odgovarajuju rezidbu, jer su procesi već krenuli, a sklanjanjem fiziološki najaktivnijih delova, pogotovo vrhova, dolazi do usporavanja vegetacije", rekao je za ovu agenciju istraživač u Odeljenju za zaštitu voćaka i sertifikaciju sadnog materijala u Institutu za voćarstvo Čačak Aleksandar Leposavić.

Obavezna N-min analiza

Stanje ozimih useva je dobro, a zbog visokih temperatura i ratari će zaštitu raditi nešto ranije nego što je uobičajeno, navodi subotica.com.

Ako kod uljane repice nije primenjeno azotno đubrivo, biće potrebna obilnija prihrana (foto: Z. Markovinović)

"Usevi koji su posejani u 1. i 2. dekadi oktobra su dobro razvijeni. Uljana repica nikada nije bila razvijenija u ovo doba godine. Iako usporeno, vegetacija se odvija. Uočeni su patogeni na pšenici i ječmu - ima simptoma bolesti, pa će verovatno biti potrebna nešto ranija i intenzivnija zaštita u prolećnom delu vegetacije", kaže direktor Pojoprivredne stručne i savetodavne službe Damir Varga i dodaje da za sada nema nikakve potrebe za primenom fungicida.

Još navodi da nema potrebe da se žuri sa prihranom, ali savetuju da se odradi N-min analiza zemljišta.

"Na osnovu nekoliko odrađenih uzoraka vidimo da će kod uljane repice, ukoliko nije primenjeno azotno đubrivo jesenas, biti potrebna obilnija prihrana. Tamo gde je tokom jeseni primenjeno azotno đubrivo, neće biti potrebe za obilnijom prihranom."


Tagovi

Stanje useva Vegetacija voća Zima bez snega Zimska rezidba voća Damir Varga Prihrana useva Aleksandar Leposavić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...