Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz biljaka
  • 21.12.2019. 16:00

Žive biljke bez fitosanitarne dokumentacije ne mogu u EU

Žive biljke se u Evropsku uniju (EU) od sada mogu uneti samo ukoliko imaju fitosanitarnu dokumentaciju.

Foto: Bigstockphoto/VOROPAY
  • 141
  • 6
  • 0

Putnici kod kojih se pronađu žive biljke, a nemaju fitosanitarnu dokumentaciju za iste, neće biti novčano kažnjeni, ali biće prinuđeni ili da ih bace ili da budu vraćeni u Srbiju sa mađarske granice.

"Od naših carinika smo čuli za ova nova pravila i već kod nas bacili jabuke i banane koje smo poneli deci ako se u povratku duže zadržimo na granici," kaže Milan J. iz Novog Sada, koji je sa porodicom krenuo u Beč na Božićni vašar.

"Nulta tolerancija" nekih zemalja EU za domaće jabuke

Državljani Srbije svakodnevno unosili voće u Mađarsku

Mnogi građani Srbije koji žive u pograničnom delu naše zemlje rade u Mađarskoj i nose svakodnevno voće kako bi to pojeli u vreme pauze na poslu. Neki od njih nisu sigurni da će ovaj sistem moći da funkcioniše dobro kada, zbog kontrole voća i povrća, počnu da se stvaraju velike gužve na granicama.

"Svako jutro putujem u Segedin i za užinu ponesem dve ili tri jabuke. Nije problem, sada ću ih baciti, ali videćemo kako će to funkcionisati kada počnu veće gužve," rekao Arpad Mesaroš.

Ovi propisi nisu se dopali ni putnicima koji su organizovano krenuli u obilazak Budimpešte.

"Da li će sada mađarski carinici pregledati svaki ranac i odrediti šta smemo da jedemo? To je kontradiktorno sa najavama da će se ubrzati carinska procedura," smatra Anastazija iz Beograda.

U međuvremenu, a kako mediji prenose prema saopštenju Nacionalne službe za bezbednost hrane Mađarske (NEBIH), nadležna ministarstva odredila su da se komad voća i povrća za sopstvenu upotrebu, odnosno manje količine do pet kilograma mogu u ličnom prtljagu putnika uneti u Mađarsku, bez fitosanitarnog certifikata.

Novi sporazum o izvozu voća i povrća sa Rusijom od 20. oktobra

Samo pet vrsta biljaka se može uneti bez fitosanitarne dokumentacije

Propisi su usvojeni kao deo direktive Evropske unije koja se odnosi na voće i povrće kako bi se sprečilo unošenje biljnih štetočina u EU. Na listi karantskih štetočina u EU je 20 tih štetočina u koje ulaze japanska buba, azijska buba dugog roga, citrusova zelena i crna tačka i Xylella fastidiosa. Ove štetočine se brzo umnožavaju i šire.

Oni koji žele da uđu u EU neće moći da unesu dosta vrsta voća i povrća iz naše zemlje ukoliko nemaju odgovarajuću dokumentaciju. Među tim vrstama su šljive, trešnje, paradajz, krompir, luk i drugo voće i povrće. Voće i povrće koje je sušeno, konzervirano i prerađeno može se uneti u EU bez pomenute dokumentacije.

Međutim, postoji nekoliko biljaka za koje EU ne zahteva posedovanje fitosanitarne dokumentacije, te se nesmetano mogu iz Srbije uneti u bilo koju zemlju EU. U pitanju su urme, durijan, ananas, banana i kokos, pišu Večernje novosti.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Žive biljke Unošenje živih biljaka u EU Izvoz Granica Mađarska Arpad Mesaroš


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.