Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićeno područje
  • 24.01.2024. 10:30
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Srednji Banat

Živi svet Slatina srednjeg Banata opstao zahvaljujući ispaši i košenju?

U prethodnih dvadesetak dana bio je omogućen javni uvid u nacrt pokrajinske skupštinske odluke o zaštiti područja "Slatine srednjg Banata".

Foto: ekourbapv.vojvodina.gov.rs
  • 78
  • 57
  • 0

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je predložio da se Predeo izuzetnih odlika "Slatine srednjeg Banata" stavi pod zaštitu kao zaštićeno područje druge kategorije. U prethodnih dvadesetak dana bio je omogućen javni uvid u nacrt pokrajinske skupštinske odluke o zaštiti ovog područja, prenosi zrenjaninski.com.

Inače, pre godinu dana Ministarstvo zaštite životne sredine, prema Pravilniku o kriterijumima vrednovanja i postupku kategorizacije zaštićenih područja ("Službeni glasnik RS”, broj 97/15) PIO "Slatine srednjeg Banata" svrstao je u II kategoriju - pokrajinskog/regionalnog, odnosno velikog značaja.

Ove slatine nalaze se u Severnobanatskom i Srednjobanatskom okrugu i prostiru se duž Tise i Kikindskog kanala, između Iđoša, Sajana, Bočara, Novog Miloševa i Melenaca. 

"U paleomeandrima ovih reka, a naročito u široj okolini Bočara i Novog Miloševa, smeštene su zajednice slanih visokih sitišta i močvara džombara. Strogo zaštićene, a ujedno i međunarodno zaštićene vrste, malena strižibuba i panonski endemski skakavac, predstavljaju temeljnu vrednost faune insekata na prostoru prirodnog dobra", navodi se u nacrtu odluke.

Retke i strogo zaštićene vrste

Na teritoriji prirodnog dobra zabeleženo je i stanište u Srbiji retke, ranjive i strogo zaštićene vrste podunavskog mrmoljka. Ovo područje veoma je značajno za očuvanje nekih od najugroženijih predstavnika ornitofaune na nacionalnom nivou, gde spadaju siva vetruška, modrovrana, sivi svračak, modrovoljka, obična muljača i velika carska šljuka. Takođe, "Slatine srednjeg Banata" imaju veliku ulogu tokom migracija ptica kao njihovo usputno hranilište i odmaralište. Temeljnu vrednost faune sisara predstavljaju stabilne i velike populacije tekunice.

Bogat i raznovrstan živi svet i očuvan predeo opstali su zahvaljujući, pre svega, tradicionalnim načinima korišćenja resursa, posebno u travnim i močvarnim područjima, među kojima najznačajniju ulogu imaju ispaša i košenje.


Tagovi

Slatine srednjeg Banata Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Retke vrste Zaštićene vrste Kosidba Ispaša


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...