Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena struja
  • 16.10.2017. 18:00

Živim biljkama proizvode električnu energiju

Ova tehnologija omogućuje generisanje električne energije sa živim biljkama na gotovo svim mestima gde biljke mogu da rastu i gde je voda dostupna.

Foto: plant-e.com
  • 378
  • 13
  • 0

Da ništa nije nemoguće kada se spoje veliki umovi, dokazuju Marjolein Helder i David Strik, koji su 14. septembra 2009. godine osnovali holandsku kompaniju "Plant-e", koja je usmerena na razvoj proizvoda u kojima se proizvodi električna energija sa živim biljkama, odnosno "zelena struja".

Nauka i razvoj

Ova vrlo inovativna metoda proizvodnje električne energije nije samo vrlo prijateljska za životnu sredinu, nego je jedinstvena i može se široko integrisati širom sveta. Kompanija je osnovana kao "spin-off" iz pododeljenja tehnologije zaštite životne sredine sa Univerziteta Vageningen, gde David radi kao docent, koji ima ulogu da poveže naučna istraživanja i aktivnosti razvoja u kompaniji.

Ova tehnologija omogućuje generisanje električne energije sa živim biljkama na gotovo svim mestima gde biljke mogu da rastu i gde je voda dostupna. Kao takva, 2007. godine je patentirana, a temelji se na prirodnim procesima, zbog čega je sigurna je za biljke i okolinu.

Kako funkcioniše?

Biljka kroz fotosintezu proizvodi organsku materiju. Deo te materije koristi za sopstveni rast, ali velike deo ne može da koristi, te je izlučuje u zemlju putem korena. Tu se bakterije, koje se prirodno pojavljuju, raspadaju sa organskim materijama i oslobađaju elektrone u tom procesu. Tehnologija sa kojom "Plant-e" radi, omogućava korišćenje elektrona za električnu energiju. Istraživanja su pokazala da biljke nisu ugrožene sakupljanjem elektrona, tako da mogu da nastave da rastu, dok se električna energija proizvodi.

Nulta količina otpada

Ova holandska kompanija pokreće kampanju "crowdfund" za razvoj "SmartCropa", jer žele da stvore inteligentan sistem senzora, koji omogućava zdravu proizvodnju useva, sa nultom količinom otpada i proizvodnjom negativne energije ugljenika. Elektricitet proizveden od strane biljaka koristiće se za senzore napajanja, koji omogućuju biljkama da prikazuju svoj status (temperaturu zemljišta, nivo vlage i tako dalje).

Foto: plant-e.com


Autorka

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.