Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje deponije
  • 26.12.2017. 18:15

Životinjski ostaci ugrožavaju zdravlje ljudi

Nepropisnim odlaganjem životinjskih ostataka ugrožavaju se životna sredina i zdravlje ljudi.

Foto: Alan / Pixabay
  • 211
  • 9
  • 0

Zlatiborci, koji su poznati po stočarstvu, bore se sa problemom prikupljanja životinjskih ostataka. Otežavaju im razuđenost teritorije, nedostatak novca i loše navike.

Međutim, nepropisnim odlaganjem ovih ostataka, krše se propisi Srbije i Evropske unije, a ugrožavaju se životna sredina i zdravlje ljudi.

Problem na malim gazdinstvima

Klanica u Zlatiborskom okrugu, u kafileriju u Ćupriji isporuči od 60 do 90 tona životinjskog otpada mesečno. Međutim, problem nastaje na individualnim gazdinstvima, posle uginuća i klanja svinja, ovaca ili koza. U opštinama, uglavnom, ne postoje centri za skladištenje tog otpada.

"Te opštine imaju obavezu da obezbede transport sporednih proizvoda do odobrenih objekata. Takođe, dužne su da finansiraju uklanjanje leševa uginulih životinja, odnosno otpremu uginulih životinja sa mesta uginuća do objekta koji je odobren za neškodljivo uklanjanje", objašnjava za RTS Vera Đuković, načelnica veterinarske inspekcije za Zlatiborski okrug.

Spalionica za dve tone otpada dnevno

Prva spalionica, koja je privatna i jedina u ovom okrugu, otvorena je u Sjenici. Za sada prerađuje samo otpad iz sopstvene klanice i tako dobija toplu vodu.

"Objekat je projektovan na dve tone dnevno. Trenutno radimo uslugu samo za nas i ljude kojima mi radimo uslugu klanja", kaže klaničar Muriz Turković.

Uvac velika pomoć

Rezervat Uvac, odnosno čuvari zaposleni ovde godišnje prikupe oko 250 tona životinjskog otpada. On se koristi za ishranu orlova. Međutim, ne uspevaju sve da prikupe, a infekcijama je preko insekata, glodara, pasa i ptica, put otvoren.

Foto: Alan / Pixabay


Izvori

RTS


Tagovi

Muriz Turković Uvac Zlatibor Spalionica Sjenica Životinjski otpad Vera Đuković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.