• Grnčarski zanat
  • 19.02.2018. 18:00

Zlakuska grnčarija na Unesko listi?

Ovu inicijativu pokrenulo je Ministarstvo kulture, jer se ovo glineno posuđe vekovima proizvodi na jedinstven način.

  • 518
  • 22
  • 0

Grnčarski zanat iz sela Zlakusa kod Užica mogao bi da se nađe na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska. Ovu inicijativu pokrenulo je Ministarstvo kulture, jer se ovo glineno posuđe vekovima proizvodi na jedinstven način. Zaštitni znak sela, od mešavine kamena i gline, je zemljani lonac, izrađen u jedinstvenoj tehnici i po recepturi koja se samo ovde primenjuje.

"U svakoj zemlji imate neki vid ukrasne grnčarije, a retko koja ima upotrebnu vrednost, na način na koji mi koristimo, pogotovo na otvorenoj vatri", kaže za RTS Goran Savić iz Zlakuse.

Grnčarski zanat bio pred gašenjem

Grnčarski zanat je bio pred nestajanjem, sve do pokretanja Međunarodne kolonije umetničke keramike, sredinom devedesetih godina prošlog veka.

"Ideja je bila da dođu umetnici, koji neće biti konkurenti lončarima iz Zlakuse, nego će, na isti način, tom tehnikom i načinom izrade, praviti skulpture", objašnjava Sofija Bunardžić, autorka projekta "Keramika Zlakusa i međunarodne kolonije".

Radovima 330 umetnika iz 33 zemlje, udahnut je novi život selu, koji je podstakao posustale zlakuške grnčare.

Udruženje okuplja grnčare

Udruženje lončara "Zlakusa" osnovano je pre više od 10 godina, a okuplja više od 30 majstora. 

"S obzirom na to da je  grnčarija počela da se izrađuje na električnim točkovima, mi smo osnovali udruženje da zaštitimo način izrade i materijale od kojih se izrađuje ova grnčarija", kaže predsednik Darko Tešić.

Treba dodati i da užička Umetnička škola takođe čuva autentični grnčarski zanat u Zlakusi.

Foto: Grnčarija Lazić Zlakusa / Facebook


Izvori

RTS


Tagovi

Grnčarija Zlakusa Sofija Bunardžić Darko Tešić Goran Savić Unesko Keramika Zlakusa i međunarodne kolonije


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.