Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agritehnica 2023
  • 28.10.2023. 18:00

Zlatna medalja Agritechnice za kombajn sa dvostrukim aksijalnim rotorom

Smatra se da donosi preokret u pogledu kapaciteta i efikasnosti goriva u odnosu na trenutni CR10.90 vodeći model New Holland kombajna.

Foto: Agritechnica
  • 91
  • 34
  • 0

U sklopu svetskog sajma poljoprivredne mehanizacije "Agritehnica 2023.", kojeg organizuje Nemačko poljoprivredno društvo (DLG), proglašeni su dobitnici nagrade za inovacije. Od ukupno 218 kvalifikacionih prijava zlato je dobila jedna inovacija, a srebro njih 17.

Zlatna medalja je dodeljena kompaniji New Holland za brend CNH, koncept kombajna CR s dvostrukim aksijalnim rotorom, koji će biti izložen i na sajmu. Smatra se da donosi preokret u pogledu kapaciteta i efikasnosti goriva u odnosu na trenutni CR10.90 vodeći model. Ima novu pogonsku liniju, širu šasiju, sisteme za vršidbu, čišćenje i seckanje slame, a distributivni sistem je opremljen tehnologijom upravljanja preko kamere.

Ispoštovana sva ograničenja

Koncept novog kombajna je ispoštovao sva propisana ograničenja koja se odnose na veličinu, težinu i dimenzije, a osnovni element je pogonska tehnologija sa motorom koji je postavljen uzdužno u skladu sa uglom nagiba rotora.

Menjač je smešten na centralnu poziciju, a koristi se za pogon rotora i žetvenih hedera s usisnim lancem u pravoj liniji ili preko osovine propelera. Ona se nalazi na desnoj strani šasije iznad nivoa kučišta rotora. Nema pogona s obe strane šasije, zbog čega je širina znatno povećana. Dobijeni prostor je iskorišćen za proširenje kanala za vršidbu i povećanje tehničke snage kombajna.

Posebna pogodnost je softverski kontrolisan automatski sistem koji u cilju eliminacije blokada pored uobičajenih pokreta napred-nazad okreće zatezač kaiša na odgovarajuću stranu u bubnju za punjenje. Patentirani sistem čišćenja je za 13 odsto širi, a opterećenje elevatora žitarica je optimizovano.

Ispoštovana su sva propisana ograničenja

Tehnologija pomoću senzora meri pritisak cilindra i raspodelu žetve odvojeno na prednjem i zadnjem gornjem situ. Bočno trešenje osigurava ujednačenu distribuciju žetvenog materijala na gornjim sitima na ravnom, ali i na bočnim padinama. Sistem za seckanje i distribuciju slame je opremljen tehnologijom upravljanja zasnovanom na kameri, koja povećava energetsku efikasnost kombajna. Težina mašine je ostala nepromenjena zahvaljujući optimizovanom dizajnu.

Rekordan broj izlagača

Ove godine će na Agritechnici učestvovati 2.600 izlagača iz 55 država. Novi rekord je 300 međunarodnih izlagača koji će da budu smešteni u 23 državna i regionalna paviljona.

Novost su paviljoni iz Holandije, Severne Irske, Švedske, Ukrajine, Tajvana i Nebraske (SAD). Posetiocima će se ponuditi niz tehničkih rešenja - od poljoprivrednih inputa, tehnologije za travnjake, elektronike i hidraulike do one za žetvu i skladištenja žitarica, s fokusom na obradu zemljišta.

Agritechnica 2023: Šta nas u novembru čeka u Hanoveru?

Državni i regionalni paviljoni su raspoređeni po izložbenim prostorima prema odabranom fokusu proizvoda. Zemlje koje su se redovno pojavljivale u proteklih 15 godina su: Argentina, Brazil, SAD, Kanada, Kina, Finska, Španija.


Tagovi

Agritehnica 2023 Sajam poljoprivredne mehanizacije Zlatna medalja Poljoprivredne inovacije New Holland kombajn Nemačka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.