Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sove u polju
  • 30.11.2019. 14:00
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Kikinda

Značaj sova u poljoprivredi je veliki, a i doprinose turizmu

Ako svaki glodar pojede oko dva kilograma stočne hrane, znači da jedna porodica ove ptice sačuva oko 16 tona te hrane zemljoradniku. Ta količina dovoljna je da se odhrane dve visokomlečne krave koje bi dale najmanje 10.000 litara mleka. Kad se to pretvori u novac, znači da prosečna porodica sova zarađuje oko 700 evra mesečno.

Foto: Depositphotos/MichalMasik
  • 128
  • 4
  • 0

Kikinda je mesto sa velikim brojem sova ušara u kom ove ptice rado provode čitavu zimu. Osim toga što doprinose razvoju turizma, korisne su i u poljoprivredi jer jedna porodica ove vrste u toku godine pojede oko 8.000 glodara, podaci su Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

“Sove ušare donose dolare, evre, jene i ostale valute u Kikindu, uništavaju glodare, a indirektno proizvode čak i mleko. Ako svaki glodar pojede oko dva kilograma stočne hrane, znači da jedna porodica ove ptice sačuva oko 16 tona te hrane zemljoradniku. Ta količina dovoljna je da se odhrane dve visokomlečne krave koje bi dale najmanje 10.000 litara mleka. Kad se to pretvori u novac, znači da prosečna porodica sova zarađuje oko 700 evra mesečno, što je na nivou prosečne zarade u Srbiji”, navodi Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Oko 180 sova živi u centru Kikinde

U centru Kikinde trenutno se, prema njegovim procenama, nalazi oko 180 sova ušara. To je, kako navodi, veći broj u odnosu na prošlu godinu. S obzirom na to da su još uvek visoke temperature za ovo doba godine, ima ih manje nego što bi se očekivalo, procenjuje on i dodaje kako pretpostavlja da bi ih bilo u većem broju da su temperature niže.

“Korist od njih još je veća jer ne upotrebljavamo otrove da uništimo štetočine, radnu snagu i vreme za taj posao. One nam, dakle, daju jednu veliku ekosistemsku uslugu jer za ljude rade veoma korisne stvari koje imaju konkretnu novčanu vrednost. Zato ne treba da ih diramo, teramo ili uništavamo već treba da im omogućimo da sačuvaju prostor na kom borave, da ih bude sve više, da budu što srećnije, zdravije i da živimo u harmoniji sa njima”, objašnjava Ružić.

Zaštićena ptica - kazne do 250.000 dinara

Stanovnici Kikinde pre nekoliko godina zabranili su, gradskom odlukom, uznemiravanje ove vrste u vidu seče i orezivanja stabala na kojima ptice provode čitavu jesen i zimu u ovom gradu. Na to su se odlučili jer im, kako navode, sove pomažu u više segmenata, a pre svega u poljoprivredi. 

“U Vojvodini više nema incidenata zbog uništavanja ili teranja ove vrste, kao što je nekada bilo u Donjem Tovarniku ili Srbobranu. One su strogo zaštićene i svest ljudi se promenila. Kikinda prednjači u zaštiti i promociji”, napominju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Ukoliko neko prekrši ovu odluku u Kikindi, snosi novčanu kaznu, koja se za fizička i pravna lica kreće od 2.500 do 250.000 dinara, pišu Večernje Novosti.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Sove ušare Kikinda Milan Ružić Pojede glodare


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.