Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 10.11.2016. 16:00

Značajan rast prometa na Berzi

Iako je radna nedelja skraćena, promet je višestruko veći u odnosu na prethodni nedeljni period.

Foto: bigstockphoto.com/budabar
  • 569
  • 27
  • 0

Značajan rast berzanskog prometa je zabeležen ove nedelje. Iako je radna nedelja skraćena, promet je višestruko veći u odnosu na prethodni nedeljni period. Preko novosadske Produktne berze je prometovana količina od ukupno 3.250 tona robe, odnosno osam puta više nego prošle nedelje, dok je finansijska vrednost prometa veća za preko šest puta i iznosila je 68.220.000,00 dinara.

Cena kukuruza nepromenjena

Iako je cena kukuruza ostala nepromenjena u odnosu na prethodni period, količinski obim trgovanja ovom žitaricom na organizovanom berzanskom tržištu se značajno uvećao. Prometovano je 2.000 tona žutog zrna, a cena je iznosila 15,00 din/kg bez PDV-a sa klauzulom obaveznog izvlačenja do 15. decembra, odnosno 14,70 din bez PDV-a za kukuruz sa vlagom do 14,3%.

Iako je cena soje u odnosu na prošlu nedelju niža za 0,33%, ove nedelje je u berzanskom trgovanju beležen rast potražnje za ovom uljaricom. Ponderisana cena zrna soje je iznosila 40,37 din.Posle dugog perioda cenovne stabilnosti cena hlebnog zrna je u berzanskom trgovanju zabeležila rast. Cena pšenice je u odnosu na prošlu nedelju viša za 8,16% i kilogram je koštao 16,22 din bez PDV-a. Tokom nedelje je cena ove žitarice imala rastući trend, a trgovanje je zatvoreno sa cenom od 16,25 din bez PDV-a, što je ujedno najviša cena ovogodišnjeg roda.

PRODEX

Rast cene pšenice je doprineo tome da vrednost PRODEKS-a bude viša za 2,35 indeksnih poena u odnosu na kraj prošle nedelje, odnosno berzanski indeks danas iznosi 197,10 poena.

Inostrano tržište

U Čikagu, u odnosu na prošlu nedelju, pšenica je pojeftinila za 1,31%, a kukuruz za 2,12%. Za razliku od pšenice i kukuruza soja je poskupela za 0,24%, a sojina sačma je poskupela za 1,63%. U Budimpešti cena pšenice je porasla za 0,34%, a u Parizu za 0,92%.

Foto: bigstockphoto.com/budabar


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Izvori

Produktna berza Novi Sad


Tagovi

Produktna berza Promet Prodex Žitarice Kukuruz Soja Pšenica Inostrane berze Čikago Budimpešta Pariz


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/